13.8 C
Sarajevo
PočetnaNamazObavljanje namaza u prostoriji koju koriste i pripadnici drugih religija?

Obavljanje namaza u prostoriji koju koriste i pripadnici drugih religija?

Pitanje:

Da li je dozvoljeno klanjati u prostoriji koja je data sljedbenicima svih religija da u njoj obavljaju svoje vjerske obrede, s tim da u njoj nema vjerskih obilježja osim pojedinih primjeraka knjiga koje oni smatraju svetima?

Odgovor:

Nema zapreke da klanjate u toj prostoriji pet dnevnih namaza i džuma-namaz, štaviše to je vaša stroga obaveza. Naravno, treba istaći da prakticiranje ovih propisa u nemuslimanskim zemljama nije lahko kao što je to lahko u predjelima gdje žive muslimani, gdje postoje mesdžidi u kojima se klanjaju namazi i džuma-namaz.

Shodno prethodnom, ta prostorija će biti vaš mesdžid i prisustvo određenih kršćanskih knjiga i drugih vjera ne zabranjuje obavljanje namaza u toj prostoriji. Stalna komisija za fetve u Saudijskoj Arabiji izdala je sljedeću fetvu: ”Ukoliko su muslimani u mogućnosti da određenu prostoriju koriste isključivo kao svoj mesdžid, to će učiniti, a ako ne, onda će obožavati Allaha na mjestu gdje to mogu, čak i u situaciji da oni i sljedbenici drugih vjera budu pod jednim krovom, svejedno da li prostorija bila rezervirana za te svrhe ili ne, shodno Allahovom govoru u prijevodu: ‘Bojte se Allaha koliko možete’ (Tegabun, 16 ).

Kada u toj prostoriji nema kipova i krstova, onda nema potrebe za brigom o ispravnosti namaza, jer ukoliko je namaz dozvoljeno obaviti u crkvi u kojoj nema kipova, onda je preče da namaz bude dozvoljen u prostoriji u kojoj nema vjerskih obilježja.

Shodno prethodnom, ukoliko bi kršćani došli u tu prostoriju i obavljali svoje obrede, to ne bi bila zapreka da obavljate namaz i džumu i ostale namaze, jer ne postoji sličnost između oblika obavljanja našeg namaza i obreda drugih vjera, tako da se dovede u sumnju onaj koji posmatra klanjače u prostoriji i da to kod njega izazove pometnju. Zbog toga neće se desiti sumnja kod onoga koji gleda sve prisutne u prostoriji dok obavljaju namaz i druge vjerske obrede.”

Allah najbolje zna

Izvor: islamqa

Preveo: mr. Osman Smajlović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE