16 C
Sarajevo
PočetnaBrakNaslađivanje ženinim tijelom dok je u mjesečnom ciklusu

Naslađivanje ženinim tijelom dok je u mjesečnom ciklusu

Pitanje:

Da li je u postporođajnom periodu zabranjeno intimno dodirivanje tijela i između udova, ali bez upražnjavanja spolnog odnosa?

Odgovor:

Islamski učenjaci o tom pitanju imaju tri mišljenja. Jedni tvrde da  je naslađivanje ma kojim dijelom ženinog tijela koja ima mjesečno pranje zabranjeno, i ovo je mišljenje iznimno (šaz) po većini islamskih pravnika. Drugi učenjaci kažu da se čovjek može naslađivati njenim dijelovima tijela iznad pupka, i to je stav Ebu Hanife, Malika, Šafije i nekih drugih učenjaka. Međutim, neki smatraju da se može naslađivati cijelim tijelom, osim spolnim organom. Ovako su govorili: Ikrime, Šabi, Ata, Hakem, Hasan Basri, Ibrahim Nehai, Sufjan Sevri, Ahmed, Ishak, Ibn Munzir i neki drugi učenjaci. (Vidjeti: El-Evsat, 2/207-208, Ahkamul-Kur’an, 1/181-182, El-Džamiu li ahkamil-Kur’an, 3/90, i Keššaful-kina, 1/200.)

Zadnja dva stava imaju utemeljenje, a treće mišljenje je jače i prioritetnije, na osnovu sljedećeg: kada je Uzvišeni Allah objavio: “I pitaju te o mjesečnom pranju! Reci: ’Ono je neprijatnost!’ Zato ne općite sa ženama za vrijeme mjesečnog pranja…”, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Možete činiti sve osim spolnog odnosa.”(Muslim i sabirači sunena.) Ikrime prenosi da je jedna od Poslanikovih, sallallahu alejhi ve sellem, supruga pripovijedala: “Kada bi se Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, želio naslađivati tijelom neke od svojih supruga koja je imala mjesečno pranje, stavio bi na njen spolni organ odjeću.” (Ebu Davud. Ibn Hadžer ovo predanje smatra dobrim, a Ibn Abdulhadi i Albani vjerodostojnim. Vidjeti: Fethul-Bari, 1/404, i Adabuz-zefaf, str. 125.)

Na pitanje s kojim dijelovima tijela se dopušteno naslađivati kada je žena u mjesečnom ciklusu, Aiša, radijallahu anha, odgovorila je: “Sa svim dijelovima tijela, osim spolnog organa.” (Ibn Hazm, u djelu El-Muhalla, 1/182.)

Međutim, ako se čovjek boji da se neći moći obuzdati, onda mu je obaveza kloniti se dijela tijela između pupka i koljena, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE