13.8 C
Sarajevo
PočetnaIslamski odgojNa koji način prestati zavidjeti braći muslimanima?

Na koji način prestati zavidjeti braći muslimanima?

PITANJE:

Da bi čovjek bio iskren u svom prihvatanju islama, on mora da voli svom bratu muslimanu isto što i sebi. Hvala Allahu, dž.š., nije mi teško željeti i voljeti svom rođenom bratu po krvi ono što volim i želim samom sebi. Međutim, veoma mi je teško imati taj osjećaj prema drugoj braći muslimanima, izuzev u rijetkim slučajevima. Razlog tome je to što ja kada vidim da su druga braća muslimani bolji od mene, po bilo kom osnovu, osjetim zavidnost ili čak osjećaj za koji mislim da se radi o oholosti. Moj brate, ja molim Uzvišenog Allaha, dž.š., da mi oprosti što u sebi nailazim na ovakva osjećanja, ali kada ih sagledam i posmatram po drugi put, ja ih ponovo osjećam. Želim da osjetim radost kada vidim svoju braću muslimane da su uspješni i da se žalostim njihovoj žalosti. Međutim, svaki put kada vidim ljude da ih hvale, ja osjetim zavist. Također, imam osjećaj kao da želim svojoj braći muslimanima da uđu u Firdevs, i kad god me brat musliman obavijesti o nečemu što mi koristi u mojoj vjeri, ja to želim primijeniti u praksi. Međutim, tada šejtan stupa na scenu i upozorava me da će u slučaju da ja primijenim i uradim ono na što mi je ukazao taj brat, on postići istu nagradu kao i ja. Zbog toga će i njegov stepen u Džennetu biti veći od moga. Moja duša, ponekad, pada u ovu zamku. Želim da saznam kako da potpuno i uspješno stanem u kraj ovom problemu?

ODGOVOR:

Zahvala pripada Allahu, dž.š. Dužnost  muslimana je, kao što si napomenuo, da voli i želi dobro svom bratu muslimanu kao što voli i želi samom sebi, a, isto tako,  i da mrzi zlo svome bratu kao što i sam sebi mrzi. Ovo ne proturiječi sa tim da voli sebi ono što voli drugima. Što se tiče njegovog stanja da u situaciji kada vidi kod svoje braće muslimana neko dobro koje sam ne posjeduje, a želi da ga postigne, takvo stanje se naziva “gibtom” – zavist bez zlobe, izuzev u slučaju kada želi da ta njihova blagodat prestane, tada se to naziva pravom zavidnošću.

Musliman ima potrebu da se bori sa svojim nefsom kako bi očistio svoje srce u odnosima prema svojoj braći muslimanima. Ako ta ljubav prema braći bude iskrena, nestat će mnogih ovih problema od kojih pati. Kada bude svjestan i kada zna koju zaslugu i stepen zaslužuje zbog svoje ljubavi prema braći, kojima želi samo dobro, i kada zna koliku nagradu zaslužuje zbog dobročinstva učinjenog prema njima, to će ga postaknuti da im čini dobročinstvo svim sredstvima i na svaki mogući način. Tada će se truditi da koristi svojoj braći, umjesto da bude preokupiran zavidnošću i razmišljanjem šta će oni postići prije njega.

Treba dugo da razmišljaš o riječima Uzvišenog Allaha, dž.š.: “To je Allahov dar, koji On daje kome hoće.” (El-Ma'ide, 54.)

Uzvišeni Allah, dž.š., još kaže: “Mi im dajemo sve što im je potrebno za život na ovom svijetu i Mi jedne nad drugim uzdižemo po nekoliko stepeni da bi jedni druge služili.” (Ez-Zuhruf, 32.)

Štetnost zavidnosti je ogromna i na dunjaluku i na ahiretu. Imam Tirmizija bilježi hadis od Zubejra ibn Avvama, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s. rekao:

“Među vas će prodrijeti i raširiti se bolest prošlih naroda: zavidnost i velika mržnja. Ona je ta koja brije. Ne kažem da brije kosu, nego brije vjeru.Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, nećete ući u Džennet sve dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati sve dok se međusobno ne budete voljeli. Želite li da vas obavijestim o nečemu što će učvrstiti ljubav među vama: širite selam među sobom!” (Tirmizi u Sunenu, hadis br. 2434, i ocjenjuje ga kao hasen – dobar.)

U značenje riječi: “… brije vjeru…” Et-Tibi kaže: “Tj. mržnja uništava vjeru kao što britva brije kosu.” (Tuhfetul-ahvezi bi šerhi Džami'it-Tirmizi.)

Ono što se može primijetiti, brate, jeste to da  ti poznaješ propis i znaš šta proizilazi iz njega. Pošto želiš da se oslobodiš i riješiš ovog pokuđenog svojstva, mi ćemo ti ponuditi neka rješenja:

Čini dovu Allahu, dž.š., skrušeno se i ponizno moleći da od tebe otkloni ovu bolest. Allahov Poslanik, s.a.v.s. je imao običaj učiti sljedeću dovu: “… Uputi moje srce na Pravi put i izvadi iz mojih prsa prevaru, zavidnost i mržnju!”
Razmišljaj o Kur'anu i puno ga uči, a posebno ajete koji govore o zavidnosti. Učeći Kur'an, čovjek stiče dobra djela. Uzvišeni Allah, dž.š., kaže: “Dobra djela, zaista, poništavaju hrđava” (Hud, 114.)

3- Čitaj životopis Allahovog Poslanika, s.a.v.s. i vidi kako se on klonio zavidnosti. Informiši se o njegovoj želji i ljubavi da čini dobro drugima, pa čak i svojim neprijateljima. Jedna od korisnih knjiga iz ove oblasti je knjiga Nuru-l-jekin fi sireti sejjidi-l-murselin.

4- Čitaj biografije ashaba Allahovog Poslanika, s.a.v.s. jedna od podesnih knjiga na ovu tematiku je knjiga Suveru min hajati-s-sahabe od Abdur-Rahmana Re'fata Paše.

5- Ako te tvoj nefs bude nagovarao na ovakve stvari, zatraži utočište kod Allaha, dž.š., od prokletog šejtana i posveti se nekom poslu koji će učiniti da zaboraviš na ova došaptavanja i misli.

6- Ako bi te šejtan kojim slučajem savladao i ubacio zavidnost u tvoje srce, dobro se čuvaj da se verbalno ili na djelu ne manifestira ono što bi ukazivalo na nju. Kod svakog čovjeka zavidnost ima svog udjela. Šejhul-islam Ibn Tejmijje, r.a., kaže: “Kaže se da ni jedno tijelo nije sačuvano od zavidnosti. Plemenit čovjek će taj osjećaj prikrivati, a pokvarena osoba će ga iskazivati.” (Ibn Tejmijja, Emradul-kulub.)  Čovjek neće polagati račun za ono što ga njegov nefs nagovara, nego će ga polagati za svoje riječi i djela. Allahov Poslanik, s.a.v.s. kaže: “Allah, dž.š., je oprostio mom ummetu pogrešku, zaborav i ono na što budu prisiljeni.” (Buhari u Sahihu, hadis br. 2033.)

Ako osjetiš na sebi da zavidiš nekoj određenoj osobi, kupi joj kakav poklon i rukuj se sa njom, pošto je Allahov Poslanik, s.a.v.s. rekao: “Rukujte se (kod selama), nestati će zavisti i međusobno razmjenjujte poklone, volit ćete se i nestat će mržnje među vama!” (Malik u Muvetta'u, hadis br. 1413.)

Zavidnost nastaje iz mržnje, a njena suprotnost je ljubav. Poklon i širenja selama su jedni od načina njenog zadobijanja. Allahov Poslanik, s.a.v.s. kaže:

“Nećete ući u Džennet sve dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati sve dok se ne budete međusobno voljeli. Želite li da vas uputim šta da činite, pa da se međusobno volite: širite selam među sobom!” (Muslim u Sahihu, hadis br. 81.)

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, r.a., kaže: “Ko u sebi osjeti zavist prema nekoj osobi, neka upotrijebi u suzbijanju tog osjećaja bogobojaznost i strpljenje, i neka prezire to kod sebe… Međutim, onaj ko to prekorači,  verbalno ili djelom, bit će kažnjen, a onaj ko bude bogobojazan i strpi se, neće se svrstati među nasilnike. Allah, dž.š., će dati da osjeti korist svoje bogobojaznosti.” (Ibn Tejmijja, Emradu-l-kulub.) Allah, dž.š., najbolje zna.

Šejh Muhammed Ed-Duvejš

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE