-0.1 C
Sarajevo
PočetnaNamazDa li je obavezno imati abdest prije odlaska zubaru?

Da li je obavezno imati abdest prije odlaska zubaru?

Pitanje:

Es-selamu alejkum!Pročitala sam jednu fetvu u koji stoji da kad odemo zubaru moramo obavezno imati abdest, jer u slučaju da ga nemamo i da nam zubar stavi plombu, ubuduće nećemo moći propisno da uzmemo gusul jer voda neće moći da doðe do našeg zuba, valjda je to stanje mesha ili sl.
Nadam se da sam bila jasna, ali za svaki slučaj pogledajte knjigu “Internet fetve”.
Da vas Allah nagradi!

Odgovor:

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu! Elhamdulillahi ves-salatu ves-selamu ala Resulillah.

Stavljanje plombe ili platinske i drugih navlaka, ili učvršćivanje zuba metalnim žicama, tako da ova “strana tijela” postanu nerazdvojivi dio zuba, shodno općim pravilima islamskog prava, ne kvari abdest niti gusul. Preko njih prelazi voda i nije obavezno oprati ono što se nalazi ispod ovih vještačkih dodataka, jer je to nemoguće i predstavlja krajnju teškoću. Uzvišeni kaže: “Allah vama želi olakšati, ne želi vam otežati.” (El-Bekare, 185.) I kaže: “On vam u vjeri nije načinio neugodnosti.” (El-Hadždž, 78.) A ima li veće neugodnosti da se onaj koji uzima abdest ili gusul obaveže uklanjanjem plombe, a zna se da svaka osoba stavlja plombu ili navlaku zbog prijeke potrebe i zaštite od velike boli. Poznato je da je ženi dozvoljeno da ne raspliće pletenice ukoliko voda prilikom gusula doðe do korijena kose. Isto tako učenjaci nisu obavezali da se ispire unutrašnjost oka rekavši da se mjesta nužde izuzimaju iz riječi Uzvišenoga: “Očistite se.”
Stoga nema dokaza koji iziskuje da je obaveza uzeti abdest prije popravljanja zuba jer bi, navodno, u suprotnom gusul bio doveden u pitanje.

Zatim, ako bismo to uzeli kao mesh, kako već kažete, analogno mestvama, onda bi bilo obavezno uzeti ga po zubu, a to nije rekao nijedan islamski učenjak.
Polemika se kod islamskih učenjaka vodila o slučaju kada se u unutrašnjost zuba zavuče komad hrane koji je razdvojiv od zuba, da li to dovodi u pitanje ispravnost gusula shodno razilaženju u obaveznosti ispiranja usta prilikom gusula. Ebu Hanife, njegovi učenici, Es-Sevri i drugi smtraju da je obaveza (farz) isprati usta prilikom gusula, a sunnet prilikom abdesta, te da ne važi gusul ukoliko komadić hrane (koji je razdvojiv od zuba) prekrije i ispuni unutrašnjost zuba. Malik, Eš-Šafii, El-Evza'i i drugi smatraju da ispiranje usta prilikom gusula i abdesta nije obaveza, pa, stoga, ukoliko se i naðe hrane u zubu, to ne utječe na ispravnost gusula.

Mislim da su se neki poveli za ovom fetvom hanefijskih učenjaka, ali se ona ne poklapa sa pitanjem stavljanja plombe, jer plomba postaje nerazdvojivi dio zuba, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Emir Demir, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE