22.7 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeDa li pola Ademove, alejhis-selam, ljepote pripada Jusufu, alejhis-selam, a drugi dio...

Da li pola Ademove, alejhis-selam, ljepote pripada Jusufu, alejhis-selam, a drugi dio ostatku čovječanstva?

Pitanje:

Da li pola Ademove, alejhis-selam, ljepote pripada Jusufu, alejhis-selam, a drugi dio ostatku čovječanstva, ili pola ljepote pripada Jusufu, alejhis-selam, a drugi dio Ademu, alejhis-selam, ostalim poslanicima i ostatku čovječanstva?

Odgovor:

Ovakva pitanja neće čovjeku ni povećati ni umanjiti iman, tako da znanje o ovakvim pitanjima nema svoje težine u čovjekovom vjerovanju. Uzvišeni Allah prvo je stvorio Adema, kao što Uzvišeni kaže: “Čovjeka smo stvorili u najboljem liku.” (Et-Tin) Adem, alejhis-selam, neminovno je nosio ljepotu prvog stvaranja. Jusuf je samo jedan od njegovih potomaka, tako da nosi samo dio te ljepote. Ali, u hadisu se navodi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Jusufu i njegovoj majci dato je pola ljepote, a drugi dio ostalom čovječanstvu.” U drugoj predaji navodi se da je Jusufu dat dio ljepote od Allahovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

Ibn Munir u svom djelu El-Feth i Menavi u svom djelu Fejdul-Kadir govore o hadisu koji bilježi imam Tirmizi od Katade: “Allah nije poslao nijednog poslanika a da nije bio lijepog izgleda i lijepog glasa. Vaš vjerovjesnik je najljepšeg izgleda i najljepšeg glasa.” Međutim, ova predaja je mursel predaja i nije vjerodostojna. Od Ibn Mesuda, r. a., prenosi se da je Jusufu i njegovoj majci data trećina ljepote čovječanstva.

Dakle, ovo pitanje jeste pitanje mišljenja, odnosno, nije zasnovano na relevantnim dokazima i, kao što rekoh, nema nikakve koristi raspravljati o onome što nam neće ni povećati ni umanjiti iman.

Allah najbolje zna!

Odgovorio: Harmin Suljić, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE