16.6 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjeKupovanje kuće na kamatni kredit

Kupovanje kuće na kamatni kredit

Pitanje:

Želim kupiti kuću na kamatni kredit. Čuo sam da neki učenjaci to dopuštaju obrazlažući to time da je veći grijeh živjeti u stanovima koji pripadaju određenim društvima koja posluju s kamatom nego kupiti kuću na kredit koji će, naravno, otplatiti za određeno vrijeme? Da li je njihov stav ispravan? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Poslovanje uz kamatu veliki je grijeh. To je zabranjeno Kur’anom, hadisom i konsenzusom islamskih učenjaka. Iznajmljivanje stambenog ili poslovnog prostora vid je dopuštene trgovine po konsenzusu učenjaka. Nema smetnje u tome da čovjek iznajmi stan od čovjeka koji posluje uz kamatu, jer njegovo poslovanje uz kamatu nema nikakve veze s podstanarom. U protivnom, bilo bi zabranjeno kupovati robu u trgovinama čiji vlasnici posluju uz kamatu, prodaju alkohol i sl.

Dalje, ako nije dopušteno stanovati kod čovjeka koji posluje uz kamatu, da li je dopušteno raditi u firmi koja posluje s tim istim haramom? Kakva je razlika između stanovanja i rada? I jedan i drugi od podstanara, odnosno od radnika imaju materijalnu korist. U ovome slučaju nije opravdano ostaviti jasan halal, a učiniti jasan haram. Nesumnjivo, bolje je stanovati i raditi kod ljudi koji su daleko od bilo kakvog oblika griješenja, ali u principu to nije zabranjeno, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE