14 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaNošenje odjeće sa krstom

Nošenje odjeće sa krstom

Pitanje:

Es-Selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu, želio bih postaviti pitanje u vezi odijevanja u islamu. Tačnije, znam da je zabranjeno nošenje odjeće koja je karakteristična za druge religije, odnosno njihove službenike, kao i nošenje križa i drugih vjerskih obilježja koji nemaju veze sa islamom. Međutim, da li u tu zabranu spadaju i državna obilježja (grbovi, zastave), u čijem se sklopu nalazi i sam križ? Neka vas Allah, s.w.t., nagradi!

Odgovor:

Alejkum selam. Aiša, r.a., pripovijeda: „Allahov Poslanik, s.a.w.s., u kući ne bi ostavio ništa što bi na sebi imalo krsta a da ga nije izbrisao!“ (Sahihul-Buhari, br.5952.; el-Mu'udžem el-Evsat, Taberani, br.2457.) Od Ummu Seleme, r.a., se bilježi da je mrzila odjeću sa krstovima na sebi. (Šerhul-Sunneh, Begavi, br.3221.)

Što se tiče odijevanja predmeta koji na sebi imaju krst – koji je obilježje nevjernika i simbol laži koju su izmislili i pripisali Allahovom Poslaniku Isa'u, a.s. – takvo što je u osnovi haram i zabranjeno, nebitno da li je u pitanju klasični krst, ili krst ukomponovan u državne ili sportske simbole, izuzev ako su u pitanju državna obilježja, u raznim državnim službama, na uniformama i sl., u kršćanskim državama, pogotovu ako su u pitanju djelatnosti koje se lično dotiču interesa muslimana u tim zemljama. Kako će inače biti dozvoljeno jednom vjerniku-muslimanu da, svojevoljno, na sebi nosi nevjernička obilježja i simbole, i da lično podržava izmišljotinu Isaovog raspeća!? Allah, dž.š., je zanegirao tu njihovu izmišljotinu i laž riječima: „Niti su ga ubili, niti su ga na krst razapeli – to im se samo pričinilo!“ (el-Nisa’, 157.)

Ako se čovjeku pojasni simbolika krsta, te da je to kršćansko obilježje, i da svojevoljno oblačenje i nošenje njega ukazuje na lično zadovoljstvo nevjerstvom koje taj simbol i znak predstavlja, pa čovjek i nakon toga istraje na njegovom nošenju, može se proglasiti nevjernikom, a Allah dž.š., najbolje zna!

Pogledaj: islamweb

Odgovorio: Sead ef. Jasavić, prof.fikha

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE