10 C
Sarajevo
PočetnaNamazKćerka mi ponekad ostavi jaciju namaz?

Kćerka mi ponekad ostavi jaciju namaz?

Pitanje:

Moja kćerka ima deset godina i, elhamdulillah, klanja svaki namaz, ali ponekad izostavi jaciju jer se dugo čeka, stoga me zanima kakav je šerijatski stav po ovom pitanju. Da li sam dužna buditi je ili može naklanjati? Da vas Allah nagradi!

Odgovor:

Es-selamu alejkum! Odgovor na vaše pitanje naći ćemo u riječima Allahovog Poslanika: “Naredite svojoj djeci (u vjerodostojnoj predaji: podučite ih) da namaz obavljaju kada napune sedam godina, a zbog namaza ih istucite kada napune deset godina i rastavite ih u postelji.” (Ebu Davud, njegovu vjerodostojnost potvrdio je šejh Albani)

Islamski učenjaci u komentaru ovog hadisa spominju da ovaj hadis ne znači da će dijete koje nije punoljetno biti grješno ako ostavi namaz, jer obaveznost namaza počinje da se odnosi na njega od momenta kada postaje pravno-šerijatski punoljetno. Meðutim, većina učenjaka smatrala je da iz imperativa u spomenutom hadisu proizilazi obaveznost (kao što je u osnovi) i roditelj će biti grješan, po mišljenju većine učenjaka, ako se ne odazove ovom imperativu, nareðivanju – podučavanju djece namazu nakon što napune sedam godina.
Allah najbolje zna.

Odgovorio: Pezić Elvedin, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE