21 C
Sarajevo

Proklinjanje

PITANJE:

Česta je pojava da majke proklinju svoju djecu, bilo da učine sitnicu ili kakav veći prijestup, što prouzrokuje mržnju kod djece prema roditeljima. Kakav je stav islama o proklinjanju?

ODGOVOR:

Proklinjanje djece spada u velike grijehe. Isti slučaj je sa proklinjanjem onoga, ko to nije zaslužio. Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao: ”Proklinjati vjernika je ravno njegovom ubistvu.” (Buharija, poglavlje: “Etika”, 6105. i Muslim, poglavlje: “Iman”, 110.)

Takođe se prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Vrijeđanje muslimana je veliki grijeh, a njegovo ubistvo je kufr. (Buharija, poglvlje: “Iman”, 48. i Muslim, poglavlje: “Iman”, 64.)

Navest ćemo još jedan hadis u kojem Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kaže: ”Zaista oni, koji proklinju, na Sudnjem danu neće biti svjedoci, niti šefa’adžije.” (Muslim, poglavlje: “Dobročinstvo i rodbinske veze”, 2598.)

Dužnost je svakome ko to čini, da požuri sa pokajanjem Allahu, subhanehu ve te’ala, i da vodi računa o svom jeziku ne vrijeđajući svoju djecu. Propisuje mu se da moli Allaha, subhanehu ve te’ala, za svoju djecu i da Ga moli da ih uputi na Pravi put i učini dobrim. Suprug treba savjetovati i upozoravati svoju suprugu na opasnost proklinjanja i vrijeđanja djece i drugih. Ako savjet ne bude od koristi, treba poduzeti drugi korak, a to je ignorisanje supruge u onolikoj mjeri koliko suprug uvidi da je potrebno i korisno. Uz sve to, ne treba zaboraviti odgoj djece, upučujući ih na dobro, sve dok ne postanu moralna i islamski odgojena djeca. (Šejh Ibn Baz, “Kitabud – de’weti”)

ŠEJH IBN BAZ

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE