17 C
Sarajevo
PočetnaBrakOsoba koja želi izaći sa svojim zaručnikom kako bi se bolje upoznala...

Osoba koja želi izaći sa svojim zaručnikom kako bi se bolje upoznala s njim, da se kasnije ne bi dogodila nesreća

PITANJE:

Moje pitanje je vezano za temu koja mi je prouzročila, već određeno vrijeme, dosta brige. Razvela sam se od svog muža, prije otprilike jedne godine, uz napomenu da sa njim nemam djece. Ja nisam poznavala svog bivšeg muža prije našeg braka. Stupila sam u brak nakon što su moji roditelji mislili da mi ta osoba odgovara. Sada, nakon svega što mi se dogodilo, počela sam razmišljati da mi je bolje da upoznam osobu priju nego što stupim u brak sa njom. Pod tim ne podrazumijevam izlaske, već podrazumijevam samo razgovore radi boljeg upoznavanja, kako bih na kraju ustanovila da li mi ta osoba odgovara ili ne. Stvar  koju želim ovdje pojasniti jeste da ne želim sebi ponovo nanijeti bol ili da se sve to  okonča razvodom braka po drugi put. Moje pitanje glasi: Da li islam dozvoljava djevojci da odabere svog budućeg supružnika? Imam veliku potrebu da mi pojasnite ovo pitanje. Unaprijed sam vam zahvalna, uz dovu Allahu, dž.š., da vas čuva!

ODGOVOR:

Islam je propisao, svejedno da li se radi o djevojci ili već udavanoj ženi, traženje dozvole od njenog oca prilikom udaje. Pravo djevojke je da zna dovoljno o osobi  koja je pristupila i želi da je oženi. To se može ostvariti putem raspitivanja o toj osobi na razne načine. Ona može da zaduži neke svoje rođake da se raspitaju kod njegovih prijatelja i osoba koje ga bliže  poznaju, pošto oni imaju mnogo bolji uvid u njegove dobre i loše osobine koje ne mogu poznavati drugi ljudi. Međutim, ni u kom slučaju, njoj nije dozvoljeno da se osami, sa tom osobom prije sklapanja braka, niti da skine hidžab pred njim. Opštepoznato je da se čovjek kod ovih susreta ne pokazuje u svom pravom svjetlu, nego uljepšava i pretjeruje u nekim stvarima. I u slučaju da se osami sa njim ili izađe, on neće pokazati svoju istinsku prirodu i ličnost. Mnoge djevojke koje su izlazile sa svojim vjerenicima, na kraju su imale nesretan završetak. Nisu im koristili koraci grijeha, bilo da se radi o osamljivanju ili otkrivanju, koje su poduzeli sa njima.

Često se dešava da se slatkorječivi zaručnik igra sa osjećanjima zaručnice prilikom izlazaka sa njom. On joj prikazuje bolju stranu svoje ličnosti. Međutim, ako se raspita o njemu i sazna o njegovoj biografiji od drugih, otkriti će se zanimljive stvari. Stoga, izlazak i osamljivanje sa njim neće riješiti problem. Ako bi smo i pretpostavili da u svemu tome ima i koristi, a to je, prije svega, upoznavanje njegove ličnosti, ipak je negativnosti koje proizilaze iz tih izlazaka, počevši od grijeha i potencijalne mogućnosti da osobu povuče u završnicu koja nije nimalo pohvalna, mnogo mnogo više. Zbog tog razloga Šerijat je zabranio ženi osamljivanje sa stranim muškarcem i otkrivanje pred njim, a zaručnik je još stranac za nju.

Ne smijemo zaboraviti i izgubiti iz vida jednu veoma važnu činjenicu, a to je da žena, nakon šerijatskog sklapanja bračnog ugovora, a prije prve bračne noći i svadbene gozbe, ima veliku priliku i prostora za bolje upoznavanje mladoženjine ličnosti. Ona sada ima mogućnost izbliza ispitati i utvrditi ono što želi kako bi bila sigurna u svoj izbor. Njoj je, naime, dozvoljeno nakon potpisivanja šerijatskog bračnog ugovora da se osamljuje i izlazi sa njim. Ako otkrije neku lošu stvar preko koje se ne može preći i koja se ne može podnijeti, ona može da traži od njega rastavu braka uz naknadu, odnosno, vraćanje mehra (hul’). U većini slučajeva rezultat neće biti negativan, ukoliko su radnje i postupci raspitivanja o osobi i njegovom stanju, koje su prethodile samom činu potpisivanja bračnog ugovora, okončane na ispravan način. Molimo Allaha, dž.š., da ti odabere svako dobro i da ti ga olakša gdje god bila. Neka je salavat i selam na našeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s.

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE