16 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaAko prestane hajz ili nifas prije zore, a žena se okupa nakon...

Ako prestane hajz ili nifas prije zore, a žena se okupa nakon svitanja zore, da li joj je ispravan post (tog dana) ili nije?

Pitanje:

Ako prestane hajz ili nifas prije zore, a žena se okupa nakon svitanja zore, da li joj je ispravan post (tog dana) ili nije?

Odgovor:

Da, ispravan je post ženi kojoj prestane hajz prije izlaska zore, a ona se okupa poslije izlaska zore, a to važi i za ženu kojoj je prestao nifas, jer je ona u to vrijeme bila postač. Ona je kao i džunup koji je osvanuo kao takav i njegov post je ispravan na osnovu riječi Uzvišenog: „Zato se sada sastajte s njima u želji da dobijete ono što vam je Allah već odredio. Jedite i pijte sve dok ne budete mogli razlikovati bijelu nit od crne niti zore.“ (El-Bekara, 187) Pa je Uzvišeni Allah dopustio sastajanje muža i žene sve dok se mogne razlikovati zora; iz toga proizlazi da kupanje bude nakon svitanja zore. I na osnovu hadisa Aiše, r.a., koja je rekla: “Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem,  bi zaticala zora, a bio bi džunup: od sastajanja (odnosa) sa svojim ženama, a postio bi.” Znači da se Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije kupao od džunupluka do poslije svitanja, zore (a prije izlaska sunca).

Muhammed ibn Salih el-Usejmin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE