20 C
Sarajevo
PočetnaJelo i pićeDa li je po islamu zabranjeno ne jesti meso?

Da li je po islamu zabranjeno ne jesti meso?

Pitanje:

Da li je po islamu zabranjeno ne jesti meso? Ako osoba ne voli ili ne smije jesti meso, ili ga ne jede zbog očuvanja i poboljšanja sopstvenog zdravlja – je li to zabranjeno?

Odgovor:

Nema nikakve smetnje, odnosno dozvoljeno je da čovjek ostavi konzumiranje odreðenih proizvoda, bez obzira o čemu da se radi, bez obzira da li to ostavlja zato što on to ne voli ili zato što bi mu konzumiranje toga moglo naštetiti. Bitno je samo da konzumiranje toga ne smatra zabranjenim, kako sebi tako i drugima. Allahov Poslanik odobrio je jedenje jedne vrste mesa koja se jela u njegovom prisustvu, ali on lično nije jeo, jer jedenje mesa te životinje nije bilo poznato njegovom plemenu.

Od Ibn Abbasa, r.a., prenosi se da je kazao: ‘’Ušli smo kod Mejmune, r.a., ja, Halid ibn Velid, r.a., i Allahov Poslanik, pa nam je izneseno pečeno meso bodljorepog guštera, pa je Poslanik pružio ruku ka njemu. Tada su neke žene, koje su bile prisutne u Mejmuninoj kući, kazale: ‘Obavijestite Poslanika o onome što će jesti’, pa su mu rekli da je to meso bodljorepog guštera, a on je podigao ruke od njega. Rekao sam: ‘Je li njegovo meso zabranjeno?’ Rekao je: ‘Ne, ali on nije prisutan u mjestu moga naroda, pa ga zato ne volim.’ Kazao je Halid, r.a.: ‘Pa sam privukao meso i pojeo ga, a Poslanik je gledao.’’ (Buharija i Muslim)

Ovaj hadis jasno ukazuje da nije uvjet da čovjek jede svaku vrstu mesa ili neku drugu hranu, već je bitno da ono što je dozvoljeno smatra dozvoljenim i da pojasni drugima razlog ostavljanja kako neko ne bi shvatio da to ostavlja smatrajući zabranjenim.
A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE