14 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiKoliko je dozvoljeno žaliti za umrlim?

Koliko je dozvoljeno žaliti za umrlim?

Pitanje:

Koliko je dozvoljeno žaliti za umrlim, tj. kakav je stav vjere o tom pitanju? Naime, neke žene, koje inače nisu pokrivene, prakticiraju da se poslije smrti bližnjeg pokriju četrdeset dana, prekriju TV… i još mnogo toga!

Odgovor:

Islam u svome savršenstvu i u svojoj potpunosti nije ostavio nijedno pitanje a da ga nije precizno definirao, pa tako postoje i propisi koji se odnose na postupanje u slučaju smrti bližnjeg. Allahov Poslanik je kazao: “Ženi koja vjeruje u Allaha i u Njegovog Poslanika nije dozvoljeno da nosi obilježje žalosti za umrlim duže od tri dana, osim za mužem, kada obilježje žalosti može nositi četiri mjeseca i deset dana.” (Buhari i Muslim)

Na osnovu ovog hadisa i mnogih drugih, islamski učenjaci spomenuli su da je ženi dozvoljeno da obilježje žalosti za umrlim nosi tri dana, osim ako je u pitanju suprug kada je obavezna da to čini četiri mjeseca i deset dana, sve dok traje njen priček.

Obilježje žalosti manifestira se ostavljanjem svega što će na ženu privlačiti pažnju i činiti je poželjnom. Tako će supruga preminulog u tom periodu obavezno ostaviti bilo koji vid uljepšavanja i ukrašavanja. Ne postoji posebna odjeća koju supruga ožalošćenog treba da nosi u tom periodu, već je bitno da to nije izazovna odjeća koja tu ženu čini privlačnom. Naravno, sve to nije razlog da žena ostavi osnove higijene, kao što je odsijecanje noktiju, uklanjanje dlaka oko stidnih mjesta, kupanje. U vjerodostojnim hadisima Poslanik je zabranio supruzi preminulog da koristi miris i nakit, što svakako obuhvata današnja kozmetička sredstva uljepšavanja i ukrašavanja. Također, Poslanik je zabranio nošenje odjeće koja će tu osobu činiti privlačnom i poželjnom za brak, što znači da žena treba nositi klasičnu odjeću bez ukrasa. (Vidjeti: Mufesal fi ahkamil-Mereti, 9/220–235)

Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE