13.8 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaUbijanje pasa latulica

Ubijanje pasa latulica

Pitanje:

Dozvoljava li islam ubijanje pasa lutalica i, ako dozvoljava, na koji se način oni ubijaju?

Odgovor:

Neki učenjaci kažu da je propis ubijanja pasa lutalica dokinut. U hadisu koji je preko Abdullaha b. Mugaffela, radijallahu anhu, zabilježio imam Et-Tirmizi stoji da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Da psi nisu jedan od brojnih svjetova, zacijelo bih naredio da ih se sve pobije. Ali vi ubijte svakog čisto crnog psa!”

Imam En-Nevevi kaže da su učenjaci jednoglasni u mišljenju da je dopušteno ubiti bijesnog psa. Malikijski učenjaci kažu: “Obaveza je ubiti psa koji predstavlja opasnost po društvo, a psa koji ne predstavlja opasnost ali od njega društvo nema nikakve koristi dozvoljeno je ubiti.”

Današnji svijet iskušan je životom u “naprednom” društvu u kojem vladaju “savremeni” zakoni koji, nažalost, u mnogo slučajeva veće pravo daju životinjama negoli ljudima. U zemljama u kojima su prilike nesređene djeca nisu sigurna kad izađu na ulicu, pogotovu zimi, kad nedostaje hrane, pa psi lutalice napadaju ljude; nisu sigurni čak ni odrasli. Kad se dogodi nesreća, svako se odriče odgovornost, a odgovorni su, prije svih, oni koji sjede u udobnim foteljama i donose zakone suprotne islamu, zakone zbog kojih nisu sigurna naša djeca. “Dozvoljeno je ubiti svaku životinju koja predstavlja prijetnju ljudima”, kaže Ibn Kudama. Životinje koje uznemiravaju ljude ne smiju se mučiti nego ih treba ubiti na neki drugi način.

Od naše dobrote, privrženosti Allahu i pobožnosti zavisi ko će nama vladati i, odatle, u kakvim ćemo prilikama živjeti. Zato se okrenimo Svevišnjem Allahu, Njemu se posvetimo, i bit će nam bolje u svakom segmentu života! Allah je pokrovitelj uspjeha i On sve zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE