27.7 C
Sarajevo
PočetnaNamazDa li se namaz može klanjati u autobusu u sjedećem položaju?

Da li se namaz može klanjati u autobusu u sjedećem položaju?

Pitanje:

Es-selamu alejkum! Da li se namaz može klanjati u autobusu u sjedećem položaju, ako se npr. putuje po 40 sati, pa se ne zna hoće li oni stajati u vrijeme kad je namaz?! Da vas Allah nagradi svakim dobrom!!!

Odgovor:

Ve alejkumus-selam! Obaveza je i jedan od ruknova farz-namaza da se obavi stojeći. To je osnova, a izuzetak biva osoba koja to nije u stanju, kao bolesnik i sl. U tu kategoriju može ući i putnik uz odreðene uvjete, odnosno ako nije u stanju da namaz obavi u potpunom obliku.

Bez obzira o koliko dugom putovanju se radilo, musliman i muslimanka dužni su voditi brigu o ispravnom načinu obavljanja namaza, jer ukoliko to ne ispune, njihov namaz nije ispravan. Koliko god da putnik putuje autobusom moraju postojati kraće pauze koje se mogu iskoristiti za obavljanje namaza. Olakšica koju putnik može koristiti je kraćenje i spajanje namaza, tako što će četverorekatne namaze klanjati dva rekata i spajati podne i ikindiju u podnevskom ili ikindijskom vremenu i akšam i jaciju u akšamskom ili jacijskom vremenu.

A ako se radi o sabah-namazu i vozač autobusa ne želi da pravi pauzu i postoji mogućnost da će isteći namasko vrijeme, tada će putnik obaviti namaz u stanju u kojem je u mogućnosti da ga obavi, najčešće sjedeći na svojoj stolici okrenut u pravcu kretanja autobusa. Od sunneta je da sa barem prilikom početnog tekbira okrenemo prema Kibli.

Allah najbolje zna!

Odgovorio: Muhamed Ikanović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE