13.8 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaVješanje Mushafa na retrovizor u autu

Vješanje Mushafa na retrovizor u autu

Pitanje:

Da li se mali Kur’ani mogu objesiti na retrovizor u autu?

Odgovor:

Kada je riječ o upotrebi Mushafa u takve svrhe, to nisu činili muslimani u odabranim generacijama. Mnogi su ljudi okrenuli leđa časnom Kur’anu pa to svoje podbacivanje pokušavaju nadomjestiti na takve načine. Kur’an je objavljen da njime ukrasimo naša srca i duše, a ne da ga ispisujemo po zidovima, mihrabima, ulicama, da ga vješamo po autima i slično. Imam Sufjan Sevri prezirao je vješanje Mushafa. (Vidjeti: El-Mesahif, str. 408, od Ibn Ebu Davuda.)

Ovdje je bitno napomenuti da izraz “mali Kur’an”, nije ispravan, već treba kazati “Mushaf malog formata” ili “Mushaf manjeg formata”. Mudžahid, Ibrahim Nehai i Ibn Musejjib prezirali su izraz “mali Mushaf” i izraz “mala džamija.” (Vidjeti: El-Mesahif, str. 348-349, El-Musannef, 2/240 i 6/148, od Ibn Ebu Šejbe, Hil’ijetul-evlija, 2/173, i Šuabul-iman, 2/545.) U tom smislu prenosi se i jedan merfu-hadis, međutim imam Zehebi smatra ga potpuno ništavnim. (Vidjeti: Sijeru ealamin-nubela, 14/546.)

Napomena: Postoji razlika između Kur'ana i Mushafa. Kur'an je Allahov govor, dok se Mushafom smatra knjiga u kojoj je ispisan taj Govor. Stoga nije ispravno kazati čak ni “Kur'an manjeg formata“, jer je Allahov govor veličanstven i najveći, za razliku od Mushafa koji može imati manji ili veći format, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE