13 C
Sarajevo
PočetnaVjerovanjeVjerodostojnost hadisa o Alijinom, r.a., odobravanju prelaska Sirat-ćuprije

Vjerodostojnost hadisa o Alijinom, r.a., odobravanju prelaska Sirat-ćuprije

Pitanje:

Pročitao sam da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao da niko preko Sirat-ćuprije neće preći dok mu to Alija, radijallahu anhum, ne odobri. Možete li mi protumačiti ovu predaju?

Odgovor:

Uvaženi brate, Allahte nagradio za tvoje javljanje!

Spomenuti hadis nije zabilježen u ehli-sunnetskim hadiskim zbirkama.

Jednostavno ne postoji, tako da, najmanje što se može kazati za njega jeste da je laž na Allahovog Miljenika, da je izvučen iz rukava nekog šiitskog specijalca ili da je iskopan iz neke od njihovih knjiga koje su prepune apokrifnih hadisa o vrijednost Alije, radijallahu anhu.

Mi, sljedbenici Pravog puta, ehli-sunnetskog vjerovanja, nemamo potrebu da izmišljamo hadise kako bismo pojasnili mjesto Alije, radijallahu anhu, u islamu jer su naše zbirke hadisa prepune hadisa koji govore o njegovoj vrijednosti.

Ali, uz sve to, mi vjerujemo da su Ebu Bekr, Omer i Osman, Allah bio zadovoljan njima, bolji od Alije, radijallahu anhu, kao što vjerujemo da je onaj redoslijed halifa kojim su oni i bili poredani – ispravan redoslijed i da niko time nije nanio nepravdu Aliji, radijallahu anhu, kako to tvrde i pokušavaju lažno dokazati sljedbenici zabludjele šiitske ideologije.
A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE