21 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaTjeskoba zbog nepočinjenog grijeha

Tjeskoba zbog nepočinjenog grijeha

Pitanje:

Dok ovo pišem suze mi teku niz lice… U četrnaestoj sam godini pokušala počiniti samoubistvo. Ni dan-danas ne znam zašto sam to htjela učiniti. Sada sam udata i imam lijep brak, ali me to još uvijek tišti. Da li za mene ima nade?

Odgovor:

Neka je slavljen Gospodar, Koji je rekao: “Reci: ’O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.’” (Ez-Zumer, 53.) I neka je mir i spas na Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, koji je kazao: “Na Sudnjem danu će biti pozvan čovjek ispred kojeg će se razmotati devedeset i devet smotaka (sidžila) a svaki dug onoliko koliko pogled dopire, zatim će biti upitan: ’Poričeš li išta od ovoga?’ ’Ne poričem, Gospodaru!’, odgovorit će. Ponovo će biti upitan: ’Imaš li opravdanje ili kakvo dobro djelo?’ On će se prepasti i odgovoriti: ’Nemam.’ A tada će mu biti kazano: ’Naprotiv, ti u Nas imaš mnoga dobra, i neće ti se nepravda učiniti.’ Pokazat će mu se iskaznica na kojoj će stajati dva šehadeta, pa će zbunjen upitati: ’Šta koristi ova iskaznica u odnosu na ove smotke grijeha?’ Ponovo će mu biti rečeno: ’Neće ti se nepravda učiniti!’ Tada će smoci biti stavljeni na jedan, a iskaznica na drugi tas vage, smoci će biti lakši, prevagnut će težina iskaznice.” (Tirmizi, s dobrim lancem prenosilaca.)

Sestro u islamu, ne postoji grijeh koji Uzvišeni Allah neće oprostiti, ako se čovjek iskreno pokaje. Prema tome, nema nikakve potrebe za panikom i brigom. Budi zahvalna Svemogućem Allahu, Koji te spasio zla koje si htjela učiniti. Zar da sada uništavaš sebe, svoju vjeru i lijep brak zbog nečega što se nekada davno moglo desiti?! Nastavi živjeti kao da se ništa nije desilo. Ti nisi počinila ono najgore, za pokušaj ubistva dovoljno je iskreno pokajanje. Kada bi se svi grješnici tako ponašali (tugovali, brinuli i gubili nadu u Allahovu milost) većina njih imala bi ružan svršetak, posebno oni koji nisu klanjali, jer je ostavljanje namaza gore u Allaha, dželle šanuhu, od samoubistva. Sestro, uz Allahovu pomoć, ti nećeš biti džehennemsko gorivo, uživat ćeš u Firdevsu. I dalje kroči Pravim putem, putem Kur’ana, hadisa i prakse prvih generacija. Molim Allaha, dželle šanuhu, da nam pomogne na ovome i budućem svijetu!

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE