22.7 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaPorođajni bolovi brišu grijehe

Porođajni bolovi brišu grijehe

Pitanje:

Moja je supruga klanjala namaze dok nije rodila prvo dijete. Od tada je odustala od namaza tvrdeći da svakoj ženi koja se porodi bivaju izbrisani svi grijesi zbog porođajnih bolova. Šta kažete za moju suprugu?

Odgovor:

Ovo što tvrdi nije tačno. Međutim, žena, kao i muškarac, imat će nagradu za bolove i nedaće ako se strpi i nada nagradi od Allaha, dž. š. Štaviše, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, za primjer je naveo nešto mnogo manje. Spomenuo je trn i to da će čovjeku za njegov ubod biti izbrisani (određeni) grijesi. Znaj da će čovjek imati nagradu za nedaće ako se strpi i nada Allahovoj nagradi. Imat će nagradu za strpljivost i za to što se nadao Allahovoj nagradi, dok je nedaća ta kojom Allah, dž. š., briše grijehe.

U svakom slučaju musibeti brišu grijehe, ali ako se čovjek još uz to strpi, imat će nagradu i zbog te strpljivosti. Nema sumnje da žena prilikom porođaja osjeća bolove i neugodnosti, i ako strpljivo podnese te bolove i nada se za to nagradi od Allaha, dž. š., to će joj, uz brisanje grijeha, biti dodatni sevap i dobra djela. A Allah najbolje zna!

Šejh Ibn Usejmin

Fetve o ženskim pitanjima, str. 68, sakupio Muhammed el-Musnid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE