5 C
Sarajevo
PočetnaMuslimanska imenaDanija, muslimansko ime ili ne

Danija, muslimansko ime ili ne

Pitanje:

Da li je Danija muslimansko ime?

Odgovor:

Na početku želim da vam spomenem da islam poziva da se djeci nadijevaju lijepa imena, pošto će dijete cijeli svoj život biti poznato pod tim imenom i bit će prinuđeno da ga sluša od drugih, prilikom međusobne komunikacije.

Allahov Poslanik kazao je da su Allahu najdraža imena Abdullah i Abdurrahman. (Muslim i drugi od Ibn Omera, radijallahu anhu)

S druge strane, svako ime koje nema pogrdno značenje i nije u koliziji s načelima vjere, u osnovi je dopušteno. Praksa Allahovog Poslanika bila je da je mijenjao imena samo onih ashaba čija su imena imala ružno značenje ili su bila u koliziji s vjerskim načelima. Imam Buhari zabilježio je hadis u kojem je spomenuto da je Poslanik predložio ashabu koji se zvao Huzn – što znači tuga, hrapavost i grubost, da promijeni ime u Sehl – što znači lagano – suprotno njegovom imenu, i kao što je naredio ashabu koji se zvao Abdulhadžer – rob kamena – da promijeni ime u Abdullah.

Što se tiče imena Danija, ono ima svoj korijen i osnovu u arapskom jeziku, u najpouzdanijim rječnicima arapskog jezika, kao što je poznati arapski rječnik Lisanul-Arab u kojem se spominje „دَانِية“ kao opis, pa čak se u Kur’anu na više mjesta spominje ovaj izraz.

Na osnovu spomenutog, ne postoji smetnja da se ženskom djetetu nadjene ime Danija.

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE