22 C
Sarajevo
PočetnaBrakPropis ograničavanja potomstva

Propis ograničavanja potomstva

Pitanje:

Kakav je šerijatski tretman ograničavanja potomstva?

Odgovor:

Ovo je pitanje problem ovoga vremena i o tome se vode mnoge diskusije. Ovo pitanje razmatrano je na prošloj sjednici skupštine Vijeća velikih učenjaka i oni su o tom pitanju zauzeli određeni stav. On se može sažeti u sljedećem:

Zabranjeno je konzumirati tablete protiv začeća, jer je Uzvišeni Allah propisao Svojim robovima upotrebljavanje uzroka koji omogućavaju dobivanje potomstva i uvećanje ummeta. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ženite se plodnim i umiljatim ženama, jer ću se Ja na Sudnjem danu vašim brojem nadmetati s drugim narodima.”

Zbog toga što je ummetu potreban i kvalitet kako bi bili u ibadetu Uzvišenom Allahu, borili se na Njegovom putu i štitili muslimane, s Allahovom pomoći i uputom, od spletki njihovih neprijatelja, dužnost je (vadžib) ne primjenjivati, ne odobravati i ostaviti ovaj postupak, izuzev u prijekoj potrebi. Ako to iziskuje potreba, onda nema smetnje, kao naprimjer, u slučaju da je oboljela ženina rodnica ili nešto drugo, što bi uz trudnoću samo škodilo ženi. Dakle, nema smetnje da se u ovom slučaju primijeni ovaj postupak, ali u onolikoj mjeri koliko to potreba zahtijeva. Ovaj je postupak, također, dozvoljen ako je žena već rodila mnogo djece tako da bi teško podnijela novu trudnoću. U ovom slučaju ne smeta konzumiranje tablet protiv začeća, ali jedan određeni period od godinu ili dvije (period dojenja), kako bi joj bila olakšana situacija i kako bi mogla adekvatno odgajati djecu. Međutim, ako bi konzumirala tablete kako bi se posvetila svom poslu, udobnom životu ili nečem sličnom što prakticiraju današnje žene, tada to nije dozvoljeno.

Šejh Ibn Baz

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE