16 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjeIznajmljivanje poslovnih prostora u zabranjene svrhe

Iznajmljivanje poslovnih prostora u zabranjene svrhe

PITANJE:

Kakav je stav islama o iznajmljivanju poslovnih prostora i magacina onima koji će trgovati zabranjenim artiklima, kao što su muzički instrumenti, alkohol, razvratni časopisi, duhan ili onima koji će od tog poslovnog prostora napraviti brijačnicu (gdje će se brijati brada – primj. šer. rec.) i slično? Da li je dozvoljeno iznajmiti kuću ili obrađen prostor onima koji će ih koristiti za zabavu, igranke, disko i slično?

ODGOVOR:

Nije dozvoljeno iznajmljivanje poslovnog prostora i magacina onima koji će prodavati ili skladištiti u njima ono što je Šerijatom zabranjeno, jer to spada u svojevrsno potpomaganje u zlu i grijehu, što je Allah, dželle šanuhu, strogo zabranio:  ”Ne potpomažite se u grijehu i neprijateljstvu.” (El – Ma’ide, 2.)

Također, nije dozvoljeno iznajmljivanje poslovnog prostora onome ko će u njemu otvoriti brijačnicu, jer je brijanje brade zabranjeno, kao što nije dozvoljeno iznajmljivanje kuća i ograđenih prostora onima koji će se u njima sakupljati radi činjenja zabranjenih stvari i ostavljanje onoga što je Allah, subhanehu ve te’ala, naredio. Sve to spada u potpomaganje u grijehu i nepokornosti Allahu, dželle šanuhu.

Što se tiče iznajmljivanja kuća za stanovanje, ono je dozvoljeno, makar se u njima činio grijeh ili ostavljalo ono što je narađeno. Vlasnik kuće nije je imao namjeru iznajmiti za takvo nešto, nego za stanovanje. Poslanik, sallallahu ‚alejhi ve sellem, kaže: “Djela s vrednuju prema namjeri.” (Buharija, poglavlje: “Početak Objave”, 1. i Muslim, poglavlje: “Upravljanje”, 1907.  Šejh Ibn Usejmin, “Fetava muasire”, str. 59)

ŠEJH IBN USEJMIN

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE