13.8 C
Sarajevo
PočetnaLiječenjeDa li je dozvoljeno koristiti lijekove koji sadrže alkohol?

Da li je dozvoljeno koristiti lijekove koji sadrže alkohol?

Pitanje:

Selam alejkum! Da li je dozvoljeno koristiti lijekove koji sadrže alkohol, i ako jeste, da li postoji neka granica računajući u procentima? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Najprije treba znati da je Allah, s.v.t., dao bolest i da se ona pojavljuje ili širi među ljudima samo Njegovom voljom i kaderom. Ali pored toga je Allah, s.v.t., dao i lijek kao što Poslanik, s.a.v.s., kaže: ‘’Allah, azze ve dželle, nije spustio nijednu bolest a da za nju nije spustio lijek. Spoznao je ko je spoznao, a nije spoznao onaj ko nije spoznao.’’ (Bilježi ga Ahmed, a Albani ga je ocijenio vjerodostojnim)
Liječenje od bolesti je šerijatski dopušten čin, međutim ne sa onim što je Allah zabranio, nego sa stvarima ili metodama koje su dopuštene u Šerijatu. Ono što je Allah, s.v.t., zabranio, u tome nema lijeka. Dokaz zabrane korištenja zabranjenih stvari u liječenju, a alkohola posebno, je predaja koju bilježi imam Buharija od Ibn Mes’uda, r.a.: ‘’Allah vam nije dao lijek u onome što vam je zabranio.’’ (Buharija kao mualek predaju, Taberani, Ahmed, Ibn Hibban Bezar i Ebu Jeala od Ummu Seleme)
Također imam Davud bilježi predaju od Ebu Derdaa, r.a., da je rekao: Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ‘’Allah je spustio bolesti i lijek. Za svaku bolest odredio je lijek pa se liječite, ali nemojte se liječiti haramom.

U Muslimovom Sahihu bilježi se od Tarika b. Suvejda el-Džuafija da je upitao Allahovog Poslanika, s.a.v.s., o liječenju alkoholom pa mu je Poslanik zabranio iako je Tarik rekao da ga proizvodi za liječenje, i tom prilikom mu je rekao: ‘’On nije lijek nego je bolest. ‘’
Ono na što želim skrenuti pažnju jeste da Allah, s.v.t., nije ništa zabranio osim radi totalne ili većinske štete. Tako da osoba koja se liječi najprije je uvjerena da će, uz šerijatski dozvoljeno liječenje, tu bolest prvenstveno otkloniti Allah, s.v.t., što znači da se niko ne liječi bez oslonca na Allaha, s.v.t., posebno uzimajući u obzir prethodne predaje.
Ovdje je također obavezno skrenuti pažnju na činjenicu da je nemoguće prihvatiti teoriju o tome kako ne postoji prirodni ili hemijski pripremljen lijek za svaku bolest. Međutim, svaka se potreba određuje shodno nuždi. Allah najbolje zna.

Odgovorio: Harmin Suljić, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE