13 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaAko žena i nakon četrdeset dana poslije porođaja ima krvarenje, hoće li...

Ako žena i nakon četrdeset dana poslije porođaja ima krvarenje, hoće li se okupati i obavljati ibadete?

Pitanje:

Ako žena i nakon četrdeset dana poslije porođaja ima krvarenje, hoće li se okupati i obavljati ibadete koje obavlja žena koja iz koje ne istječe krv?

Odgovor:

Može se dogoditi da se i nakon četrdeset dana poslije porođaja kod žene pojavljuje krv čije se karakteristike nisu promijenile. Žena će računati da nije čista poslije tih četrdeset dana ako tad nastupi period u kojem je prije trudnoće obično dobivala mjesečno pranje. A kad je riječ o situaciji da se taj period ne podudari s periodom u kojem je prije trudnoće obično dobivala mjesečno pranje, islamski autotireti imaju različite stavove.

Neki kažu da će se okupati i početi klanjati te postiti (ako je ramazan), makar imala krvarenje; ona tad ima status žene koja ima istihazu. A drugi učenjaci pak smatraju da će sačekati još dvadeset dana, to jest ukupno šezdeset, tim prije jer kod nekih žena postporođajno krvarenje traje šezdeset dana. Dakle, nakon što protekne šezdeset dana, žena će se ravnati prema prijašnjem periodu trajanja menstrualnog ciklusa. A ako krv bude i dalje istjecala, onda ona u tom slučaju ima status žene koja ima istihazu.

Šejh Muhammed b. Usejmin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE