22 C
Sarajevo
PočetnaNamazOdgovor na telefonski poziv u namazu

Odgovor na telefonski poziv u namazu

Pitanje:

Skupina ljudi je klanjala u kući jedan od propisanih namaza, u toku namaza počeo je da zvoni telefon i uznemiravao ih je zvonjenjem veoma dugo. Je li dozvoljeno u ovakvim situacijama da se klanjač pomjeri naprijed ili nazad i da podigne telefonsku slušalicu, donese tekbir ili glasno uči Kur'an kako bi onaj ko zove znao da su u namazu, analogno otvaranju vrata i podizanju glasa njemu?

Odgovor:

Ako bi se klanjač našao u situaciji koja je spomenuta, u toku namaza da počne zvoniti telefon, dozvoljeno mu je da podigne slušalicu, pa makar se morao pomjeriti naprijed ili nazad, lijevo ili desno, pod uvjetom da je neprestano okrenut u pravcu Kible, i da kaže: ”Subhanellah”, upozoravajući onoga koji poziva. Zato što je preneseno da je Allahov Poslanik klanjao noseći u naručju Umamu, r.a., svoju unuku, i kada bi otišao na ruku’, spustio bi je, a kada bi ustao, ponovo bi je uzeo. U rivajetu imama Muslima stoji ”predvodio je ljude u džamiji”.

I na osnovu hadisa koji je zabilježio imam Ahmed i drugi od Aiše, r.a., da je kazala: ”Allahov Poslanik je znao klanjati u kući, a vrata su bila zatvorena, a ja bih došla, pa bi se pokrenuo sve dok mi ne bi otvorio vrata i potom se vratio na svoje mjesto”, i pojasnila je da su vrata bila u pravcu Kible. I na osnovu hadisa koji su zabilježili imami Buharija i Muslim u kojem stoji da je Poslanik kazao: ”Onaj koga uznemiri nešto u namazu, tesbih – izgovaranje riječi subhanellah, je za muškarce, a pljeskanje – udaranje rukama, je za žene.”

Fetve Stalne komisije: fetva broj 1870, 7. tom, str. 29

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE