16 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaDa li je muslimanki dopušteno da radi kao prodavačica u robnoj kući

Da li je muslimanki dopušteno da radi kao prodavačica u robnoj kući

Pitanje:

Da li je muslimanki dopušteno da na Zapadu radi kao prodavačica u robnoj kući gdje će, naravno, kontaktirati sa stranim muškarcima?

Odgovor:

Svemogući Allah zadužio je određenim stvarima kako muškarca tako i ženu; muškarac se brine za opskrbu svoje porodice i obavezan je izdržavati je. Svevišnji Allah rekao je: “Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje…” (En-Nisa, 34.) Kur’an, sunnet i praksa prvih generacija ukazuju da žena treba boraviti u kući i da  izlazi isključivo po potrebi. Dužna je odgajati djecu i prirediti mužu lijep ambijent, atmosferu u kojoj će se opustiti kada se vrati. Najbolji hidžab za ženu muslimanku jeste njena kuća, ona je štiti od zabranjenih pogleda i pokvarenih srca.

Svako miješanje muškaraca i žena dovodi do raznih društvenih poremećaja. To je mijenjanje Allahovog, dželle šanuhu, zakona koji je uspostavio na Zemlji. Žena koja radi na takvom mjestu, naročito na Zapadu, neminovno će, pored miješanja, činiti i druge prijestupe: osmijeh, umiljato obraćanje mušterijama itd. Ove stvari žena ne može izbjeći u ovome slučaju, tim više jer, tzv., zapadnjačka kultura zahtijeva od trgovkinje da svojom ženstvenošću privuče i zadrži kupca. Zato većinom žene, i to mlade, lijepe i posebno dotjerane rade na takvim mjestima. Otuda muslimanki nije opravdano raditi na takvom radnom mjestu, čak ni među muslimanima, a kamoli među nevjernicima, mnogobošcima.

Ženin rad općenito, čak i u slučajevima legitimnim u šerijatu, nije poželjan i pohvalan, jer neminovno rezultira brojnim porodičnim problemima koji su primijetni naročito u zapadnjačkim društvima. Također, razlog više da izbjegava rad jeste to da njena priroda ne dopušta osmosatni rad a da ne iscrpi njenu ženstvenost i majčinski osjećaj. Uvaženu sestru savjetujem da se kloni rada, u najmanju ruku da bježi od radnih mjesta koja izazivaju Allahovu, dželle šanuhu, srdžbu. Molim Svemogućeg da našu opskrbu učini halalom, da je poveća, i učini nas istrajnim u islamu, amin!

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE