10 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjeDa li je dopušteno uzeti kamatni kredit zbog teške situacije

Da li je dopušteno uzeti kamatni kredit zbog teške situacije

Pitanje:

Da li je dopušteno uzeti kamatni kredit s obzirom na tešku situaciju i činjenicu da čovjek nema svoju imovinu?

Odgovor:

U hadisu koji je zabilježio imam Muslim, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, objasnio nam je stvarnost ovoga svijeta rekavši: “Ovaj je svijet zatvor za vjernika, a užitak za nevjernika.” Zatvor za vjernika jer mora živjeti po određenim normama, principima i pravilima koje ne smije kršiti s jedne, a mora obavljati određene propise i ne smije ih zanemariti, s druge strane.

Poslovanje uz kamatu, koje je strogo zabranjeno Kur’anom, hadisom i konsenzusom islamskih učenjaka iz prvih i potonjih generacija spada u prvu kategoriju šerijatskih zabrana. Uzvišeni Allah obraća se svim vjernicima: “O vjernici, bojte se Allaha i ostavite što je preostalo od kamate, ako ste vjernici. Ako ne učinite, navješćuje vam se rat od Allaha i Poslanika Njegovog.” (El-Bekare, 278-279.)

Subhanallah, da ne postoji nijedan drugi argument da je kamata zabranjena, ovaj ajet ne samo da bi bio dovoljan već više nego dovoljan. U drugom ajetu Uzvišeni kaže: “A Allah je dopustio trgovinu, a zabranio kamatu.” (El-Bekare, 275.) U jednom hadisu stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Potrošiti srebrenjak svjesno zarađen na osnovu kamate gore je kod Allaha od trideset i šest nemorala.“ (Ahmed, Dija i Taberani, u djelu El-Evsat, sa ispravnim lancem prenosilaca. Vidjeti: Es-Silsiletus-sahiha, 3/29.)

Ovi dokazi su jasan pokazatelj da je poslovanje uz kamatu jedan od najvećih grijeha u Allaha, dželle šanuhu. Na osnovu toga, strogo je zabranjeno uzimanje kamatnog kredita za izgradnju stambenog objekta ili u druge svrhe. Nije uvjet da musliman posjeduje vlastitu kuću. Bolje mu je živjeti u zajednici s roditeljima ili iznajmiti skroman stambeni prostor ili naći neko drugo alternativno rješenje nego izazvati srdžbu Gospodara svjetova.

Stoga savjetujemo uvaženom bratu da ne prilazi kamatnim ustanovama, a “ko ostavi nešto Allaha radi, Allah će mu to boljim zamijeniti”, govorio je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji je zabilježio imam Ahmed sa ispravnim lancem prenosilaca.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE