25.5 C
Sarajevo
PočetnaBrakDojenjem postaje zabranjeno sve što je zabranjeno po krvi

Dojenjem postaje zabranjeno sve što je zabranjeno po krvi

Pitanje:

Poznat mi je hadis u kojem stoji da dojenjem postaje zabranjeno sve što je zabranjeno po krvi, ali ne znam tačno značenje toga hadisa. Molim objašnjenje!

Odgovor:

Aiša i Ibn Abbas, radijallahu anhum, prenijeli su da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zabranjeno je po mlijeku sve ono što je zabranjeno po krvi.” (Buharija i Muslim.) Hadis je prilično jasan i oko njegovog značenja jednoglasni su svi islamski učenjaci. (Vidjeti: Medžmu'ul-fetava, 34/25 i 28.)

Sa svim osobama s kojima je zabranjeno stupiti u bračnu vezu zbog krvnog srodstva zabranjeno je stupiti u bračnu vezu nakon šerijatski potpunog dojenja. Dakle, kada muško dijete podoji neku ženu, stalno su mu zabranjene sljedeće osobe: njegova dojilja (majka po mlijeku) i njena majka, majka njenog (dojiljinog) muža (nena po mlijeku), njena kćerka, bez obzira rodila se prije njegovog dojenja ili poslije (sestra po mlijeku), njena sestra (tetka po mlijeku), kćerka njene kćerke (jer im je on daidža po mlijeku), sestra njenog muža (tetka po mlijeku), kćerka njenog sina (amidža po mlijeku), kćerka njenog muža (sestra po mlijeku s očeve strane), sestre njenog muža (tetke po mlijeku) i njena inoća (maćeha po mlijeku). Bitno je naglasiti da se ovaj propis veže isključivo za dijete koje je dojilo, a ne za njegovu rodbinu. Tako, naprimjer, njegova sestra po krvi nije sestra njegovom bratu po mlijeku, niti je njegov brat po krvi sin njegove dojilje, već se smatraju strancima, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE