27.7 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiNedoumice oko vanbračne djece?

Nedoumice oko vanbračne djece?

Pitanje:

Zanima me kakav pogled islam ima prema vanbračnoj djeci, odnosno o tim ljudima koji imaju takvu djecu? Moja sestra po ocu je vanbračno dijete, da li ona treba manje da nam bude draga samo zato jer je rođena van braka? I da li takvi roditelji mogu biti kažnjeni, a ako su umrli i želimo im pomoći, šta da učimo, koje sure? Hvala unaprijed!

Odgovor:

U pogledu vanbračne djece islamski učenjaci su spomenuli mnoge propise, u velikom broju slučajeva nepoznate našem društvu, stoga ću navesti neke koji se direktno ili indirektno odnose na vaše pitanje:

1-Vanbračno dijete, po islamskom učenju, je insan sa svim pravima kao i ostali ljudi. Njegova čast, njegov imetak i njegov život su sveti. Ono ne snosi odgovornost za ono što su počinili njegovi roditelji. Čovjeku je u osnovi dozvoljeno da se i prema njima ponaša na lijep način, kao i prema ostalim ljudima koji ga okružuju, da im pomaže, da ih uzme u svoje okrilje i da ih odgaja želeći time Allahovo zadovoljstvo. Na osnovu toga vama nije zabranjeno da činite dobročinstvo spomenutoj osobi.

2-Vanbračno dijete, ako je rođeno od majke koja nije udata, pripisuje se majci koja ga je rodila, a ne ocu, po mišljenju većinskog dijela učenjaka (uzima njeno prezime, a ne prezime oca), tako da je neispravno da kažete da je to vaša sestra po ocu, zato što se ona ne može pripisati njemu.

3-Vanbračno dijete se pripisuje majci koja ga je rodila i u tom pogledu možemo kazati da on nju nasljeđuje, a i ona njega. Na njega se u svakom pogledu odnose propisi koji se odnose na njenu ostalu djecu: mahremstvo, krvne veze. S druge strane, nakon što smo konstatirali da se ne pripisuje ocu, samim tim oni jedan drugoga ne nasljeđuju niti se na njega (vanbračno dijete) odnosi mahremstvo ženama koje su vezane za njega s očeve strane, s tim što njemu nije dozvoljeno da stupi u brak sa bilo kojom ženom s očeve strane koju ne bi mogao oženiti da je njegov stvarni sin.

4-Blud (iz kojeg proizlaze vanbračna djeca) je po islamskom učenju veliki grijeh, što je potvrđeno kur’ansko-hadiskim argumentima, kao i konsenzusom islamskih učenjaka, što iziskuje i ovodunjalučku i ahiretsku kaznu, osim ako se pokaju za učinjeni grijeh. Osoba koja počini taj gnusni čin treba da se pokaje Gospodaru za počinjeni grijeh. U svakom slučaju, ako je takva osoba preselila, nema smetnje, čak štaviše poželjno je da se za nju upućuje dova Allahu, da joj oprosti, te da se na njeno ime udijeli sadaka. Ne postoje neke posebne sure koje se uče za njih.

(Rezimirano nekoliko fetava o temi vanbračne djece sa islamskog web portala: islamweb)

Priredio: Elvedin Pezić, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE