22 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiObičaji prilikom svadbe

Običaji prilikom svadbe

Pitanje:

Kod nas je običaj da se djevojci koja se udaje, na svadbi, stavi dijete u krilo; a ja se udajem, inšallah, za nekoliko dana i roditelji mog budućeg supruga žele mi u krilo staviti dječaka koji je nepokretan. E, moji su roditelji protiv toga, kažu da ako stavim nepokretno dijete u krilo, mogu i moja djeca, ne daj Bože, biti nepokretna. Ja u to praznovjerje ne vjerujem, čvrsto vjerujem u dragog Allaha i njegovo određenje. Međutim, kako da postupim?

Odgovor:

Molim Svemogućeg Allaha da Vas usreći u braku i podari Vam čestit porod. U pravu ste kad kažete da ne treba vjerovati u praznovjerje i da se treba pouzdati u dragog Allaha. O zloslutnji postoje mnogi hadisi, a ovdje ćemo navesti samo neke. Ebu Hurejra, radijallahu anhu, kazuje da je čuo Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, gdje govori: “Nema zloslutnje, a drago mi je optimističko predviđanje.” “Šta je optimističko predviđanje?”, upita ga neko, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovori: “Lijepa riječ koju čovjek izgovori” (El-Buhari i Muslim). Abdullah b. Mesud, radijallahu anhu, govorio je: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ‘Zloslutnja je širk; svako od nas ima zle slutnje, ali ih Allah odagna uzdanjem u Njega.’” (Ebu Davud, Et-Tirmizi i Ibn Madža).

Ebu Derda, radijallahu anhu, prenio je sljedeće Resulullahove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: “Visoke stupnjeve u džennetu neće zaraditi onaj ko se bude bavio vračanjem, niti onaj ko se bude povodio za strelicama mejsira, niti onaj ko se vrati s puta iz zloslutnje” (Et-Taberani). Ne postoji nikakav razumski argument koji može poslužiti u korist zloslutnje; ona je traženje znanja i indicija na pogrešnom izvoru, a to je, ustvari, neznanje i zabluda. Čak i neki pagani osuđivali su takve postupke smatrajući ih neznanjem. Naš dragi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, volio je optimizam, nije volio pesimizam; optimizam bodri čovjeka, pesimizam ga unazađuje. Ako ne možete sami, pokušajte uz nečiju pomoć razuvjeriti sve one koji žele da se taj običaj neizostavno izvrši na Vašoj svadbi. Pokušajte ih uvjeriti u to da bi takav postupak mogao pokvariti Vaše raspoloženje na svadbi… Pozovite se i na hadise koji su ovdje navedeni. Allah je Onaj Koji daje podršku Svojim dobrim robovima i On najbolje zna.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE