10 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaPropis publiciranja devijantnih časopisa, njihove distribucije i kupovine

Propis publiciranja devijantnih časopisa, njihove distribucije i kupovine

Pitanje:

Kakav je propis publiciranja časopisa koji objavljuju slike razgolićenih žena u zavodljivim pozama i koji uglavnom objavljuju vijesti o glumcima i glumicama? Kako se tretira onaj ko radi u takvim časopisima, ko ih distribuira i ko kupuje?

Odgovor:

Nije dozvoljeno publiciranje časopisa koji objavljuju fotografije žena ili sadrže ono što reklamira i podstiče na blud, nemoral, homoseksualizam, alkoholizam i slično tome, što poziva u neistinu ili je pomaže. Nije dozvoljeno ni raditi u takvim časopisima, pisati u njima i prodavati ih, jer je to potpomaganje u grijehu i neprijateljstvu, širenje nereda (fesada) na zemlji i izobličavanje zajednice i širenje poroka. U Svojoj jasnoj Knjizi Uzvišeni Allah kaže: “Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i bogobojaznosti, a ne potpomažite se u grijehu i neprijateljstvu, i bojte se Allaha, jer Allah strašno kažnjava.” (El-Maida, 2)

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Ko poziva ka Uputi imat će nagradu poput nagrade onih koji ga budu slijedili, s tim da se od njihove nagrade neće ništa oduzeti. A ko poziva u zabludu imat će grijeh poput grijeha onih koji ga budu slijedili, s tim da se njihovi grijesi neće nimalo umanjiti.” (Muslim, Sahih)

Također, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Dvije vrste stanovnika Džehennema neću vidjeti: ljude sa bičevima u rukama, koji su kao kravlji repovi, i njima udaraju ljude; i žene, obučene u prozirnu odjeću kao da su gole, koje se kočopere i njišu u hodu. Glave su im kao devine grbe. One neće ući u Džennet niti će osjetiti njegov miris, a doista se njegov miris osjeća sa ogromne udaljenosti.” (Muslim, Sahih)

Ajeti i hadisi o ovoj temi jesu mnogobrojni, a Allaha molimo da uputi muslimane na ono u čemu je njihova dobrobit i spas, i da uputi ljude koji rade u sredstvima javnog informiranja i časopisima na sve ono u čemu su čistoća i spas društva i da ih zaštiti od zla njih samih i šejtanskih spletki. Doista je On darežljiv i plemenit.

Šejh Ibn Baz

Fetve o ženskim pitanjima, str. 160, sakupio Muhammed el-Musnid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE