10 C
Sarajevo
PočetnaSavremena pitanjaEkskurzija po pokroviteljstvom Lutrije BiH

Ekskurzija po pokroviteljstvom Lutrije BiH

Pitanje:

Da li je dopušteno poći na isključivo stručnu ekskurziju s određenog fakulteta pod pokroviteljstvom Lutrije BiH?

Odgovor:

Ummet je danas, kao nikada prije, iskušan činjenjem brojnih zabrana koje se jasno suprotstavljaju izvornom učenju islama. Jedan od novijih poroka koji je obuhvatio muslimanske mase širom svijeta jeste igranje lota. Jedan od primarnih ciljeva islama jeste zaštita imetka. Otuda je i zabranio bespravno uzimanje tuđe imovine: kockanje, krađu itd. Allah, dželle šanuhu, kaže: “O vjernici, vino i kocka i kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; pa ih se klonite da biste uspjeli.” (El-Maide, 90.)

Igranje lota jeste kocka, a kocka je zabranjena po konsenzusu islamskih učenjaka. Ne samo to, loto predstavlja najizrazitiji oblik kockanja u kojem svi ulažu, a pojedinci dobivaju, bespravedno uzimajući tuđi imetak. (Vidjeti: El-Fetava, str. 569, od Mustafe Zarke, i Ahkamul-musabekat, str. 231-233.) Budući da je sav uloženi imetak u loto haram, tada je zabranjeno ulaganje i upotrebljavanje toga imetka u bilo kakve svrhe, jer Uzvišeni Allah ne prima haram imetak. Imam Muslim zabilježio je predanje u kojem stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allah je lijep i prima samo lijepo.”

Otuda, nije dopušteno poći na izlet koji donira loto, jer se taj novac smatra haramom i učestvovanje na takvim ekskurzijama potpomaže i podstiče ljude na saradnju s hazardnim ustanovama koje nepravedno uzimaju imetak drugih muslimana. Kada bi čovjeku ponudili ukradeni poklon, a on to znao, ne bi ga smio primiti, jer je stečen na nezakonit način, krađom ili pljačkom. Pa zar je onda dopušteno primiti poklon od opljačkanog muslimanskog, a i nemuslimanskog imetka?! Obaveza je ograditi se od takvih institucija. Mora se poraditi na njihovom iskorjenjivanju. Najmanje što se može učiniti jeste da ih se prezire srcem, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE