15.4 C
Sarajevo
PočetnaNamazDa li se vitr-namaz naklanjava kada se propust?

Da li se vitr-namaz naklanjava kada se propust?

Pitanje:

Da li se u slučaju propusta naklanjavaju vitr-namazi i da li se klanjanju na putu? Neki kažu da, ali onda ih to stavlja u red farza, jer se samo farzi naklanjavaju… a ako su farzi, onda imamo šest obaveznih molitvi dnevno, a ne pet kako je Allah, dž.š., propisao Poslaniku, a.s. Ovo je samo jedna mala nedoumica pa vas molim za pomoć, dakle: Kako tumačimo vitr-namaz i koja je propis u odnosu na pet obaveznih namaza i da li se naklanjavaju/klanjaju na putu? Hvala najljepše!

Odgovor:

Uvaženi brate u islamu, što se tiče vitr-namaza, ispravno je da su potvrđeni sunnet. Mi za njih ne kažemo da su stroga obaveza, farz ili vadžib, zbog argumenata koji ograničavaju obavezne namaze na pet, a isto tako ne kažemo da su na stepenu “običnog” sunneta, zbog svih argumenata u kojima se spominje važnost i bitnost vitr-namaza. Vitr-namaz se klanja i na putu.

Ako se vitr-namaza prespava, ispravno je da se naklanjava, ali paran broj rekata, jedan više od onoga što čovjek u običaju ima da klanja vitr, tako da ko ima običaj da klanja tri rekata vitr-namaza, ako ih prespava, sutradan će klanjati četiri rekata. Ako ima običaj da klanja pet rekata vitr-namaza, ako ih prespava, sutradan će naklanjati šest rekata. To što se vitr-namaz naklanjava nije dokaz da je farz ili vadžib.

Ako znamo da je Poslanik jedne prilike naklanjao podnevske sunnete, ili kao što je naklanjao sabahske sunnete prije farza, u slučaju kada su prespavali sabah na putu, onda shvatamo da naklanjavanje nečega ne znači da je to vadžib.
Dragi moj brate, ja sam ti sve ovo napisao po mišljenju koje ja preferiram, a ustvari dotakli smo se 4-5 različitih fikhskih pitanja, a u pogledu svakog od tih pitanja postoji razilaženje. Ovo ti govorim iz razloga da te ne bi zbunilo ako čuješ neko drugo, suprotno mišljenje od onoga što sam ti ja naveo.

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE