26.6 C
Sarajevo
PočetnaBrakProklinjanje žene

Proklinjanje žene

PITANJE:

Kakav je propis da muž namjerno proklinje svoju ženu i da li mu ona zbog njegovog proklinjanja postaje zabranjena? Da li se time žena smatra razvedenom i kakav je otkup za taj čin?

ODGOVOR:

Proklinjanje žene od strane čovjeka je ružan čin koji nije dozvoljen, nego čak spada u velike grijehe, jer se prenosi od Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da je rekao: “Proklinjanje vjernika je kao njegovo ubistvo.” (Muttefekun ‘alejhi)

Također, Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, su sljedeće riječi: “Psovanje muslimana je grijeh, a borba protiv njega je nevjerstvo.” (Buharija, poglavlje: “Iman”, 48. i Muslim, poglavlje: “Iman”64.)

U  trećem hadisu Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kaže:  “Uistinu, oni koji proklinju neće na Sudnjem danu biti ni šehidi (svjedoci), ni šefaadžije (zagovornici).” (Muslim, poglavlje: “Dobročinstvo”, 2598.)

Čovjek je obavezan pokajati se i zatražiti halala od svoje žene zbog ružnih riječi koje joj je uputio, a onaj ko se iskreno Allahu, subhanehu ve te’ala, pokaje Allah, dželle šanuhu, će mu primiti pokajanje. Žena ostaje pod njegovim skrbništvom i ne postaje mu zabranjena zbog njegovog proklinjanja. Na njemu je obaveza da se lijepo prema njoj ophodi i da čuva svoj jezik od svakog govora koji izaziva Allahovu, dželle šanuhu, srdžbu. Žena je, također, obavezna da se lijepo ophodi prema svom mužu i da čuva svoj jezik od riječi koje izazivaju Allahovu, dželle šanuhu, srdžbu. Isto je i sa riječima koje izazivaju srdžbu njenog muža, osim ako je u pitanju istina. Kaže Uzvišeni Allah: ”S njima lijepo živite.” (En – Nisa’, 19.) ”One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu – samo, muževi imaju prednost pred njima za jedan stepen..” (El – Bekare, 228.)

ŠEJH IBN BAZ

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE