13 C
Sarajevo
PočetnaHadždžŠta s onima koji nemaju volje da idu na hadždž

Šta s onima koji nemaju volje da idu na hadždž

Pitanje:

Već duži vremenski period pokušavam uvjeriti oca da obavi hadždž. Iako je, ako Bog da, dobar musliman, nema posebne volje da pođe na hadždž. Pravda se time da su tamo velike vrućine i gužve. Kako da ga razuvjerim u to?

Odgovor:

Hadždž je jedan od temeljnih vjerskih propisa koji je dužan obaviti svaki punoljetan i pametan musliman, ako ima materijalnu i tjelesnu mogućnost: “Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj ko neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome.” (Ali Imran, 97.)

Ebu Bekr Ismaili i Ibn Ebu Šejbe, 3/293, zabilježili su da je Omer, radijallahu anhu, rekao: “Ko bude u mogućnosti obaviti hadždž a to ne učini, neka umre kao židov ili kao kršćanin.” (Ibn Kesir i Ibn Hadžer Hejtemi predanje smatraju ispravnim. Vidjeti: Tefsirul-Kur’anil-azim, 1/387, i Ez-Zevadžir, 1/438.) Prema tome, ko ovu šerijatsku dužnost ne obavi prije smrti, takav se izlaže velikom riziku. Štaviše, lijepo je obaviti hadždž više puta, na osnovu hadisi-kudsijja u kojem je Svevišnji Allah rekao: “Kada čovjeku dam zdravlje i imetak, potom prođe pet godina a ne posjeti Me, uistinu, uskraćeno mu je veliko dobro.” (Ibn Hibban sa ispravnim lancem prenosilaca. Vidjeti: Sahihut-tergib, 2/42.)

Uvaženi brate, obavezan si savjetovati oca kako bi se prvom prilikom odazvao Allahovoj naredbi. Ako smatraš da ga ne možeš uvjeriti, zatraži pomoć od nekoga koga on uvažava kao vjerskog autoriteta, a prije i poslije svega uputi iskrenu dovu Uzvišenom Stvoritelju, jer se ljudska srca nalaze između Njegovih prstiju, okreće ih kako On želi, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE