-0.1 C
Sarajevo
PočetnaPoslovanjeRad učiteljice s dječacima od 15 godina koji joj nisu mahrem

Rad učiteljice s dječacima od 15 godina koji joj nisu mahrem

Pitanje:

Es-selamu alejkum! Moja supruga hoće da se zaposli u ime Allaha, dž.š., u islamskoj školi ovdje na Zapadu. Prvo nisam pristajao na to, pa mi je ona govorila da to je u ime Allaha, da uči muslimansku djecu (jer ona je stvarno, mašallah, pametna i dobra je učiteljica, a Allah najbolje zna), tako da sam joj dozvolio da radi pola radnog vremena da ne bi previše bila odsutna od kuće. Ona treba da predaje djeci do 15 godina. Da li joj je to halal jer tu ima muške djece od recimo 15 godina, i da li sam pogriješio što sam joj to dozvolio? Barekallahufikum!

Odgovor:

Ženi nije dopušteno da izlazi iz svoje kuće bez prijeke potrebe, posebno ako će se miješati sa muškarcima. Dječaci u ovoj dobi uglavnom su u vremenu puberteta, a osim toga priroda ovog posla nalaže miješanje sa muškarcima, a to ženi nije dopušteno. Allah, s.v.t., kaže: ‘’Kada nešto od njih tražite, tražite to iza zastora.’’ (El-Ahzab, 53) Ovaj ajet je jasan dokaz da ženama nije dozvoljeno da se miješaju sa muškarcima posebno ako se zna da je za ovaj posao moguće naći zamjenu meðu muškarcima.

Žena može raditi na onim mjestima gdje to muž dopusti i gdje je šerijatski dozvoljeno bez opasnosti po njenu čast, ugled i vjeru, kao što je rad sa djevojčicama, ženama, djecom do sedam godina, u medicinskim ustanovama, takoðer u odijelu za žene i tome slično, gdje se za nju ne može naći zamjena i gdje nije moguće postaviti nevjernike na službena mjesta i pozicije koje su osjetljive za muslimanke.

Zbog moguće štete i loših posljedica koje uzrokuje ova priroda posla sa ovakvom populacijom u najosjetljivijem periodu njihove dobi, ženi nije dozvoljeno da radi na ovakvom mjestu. Allah najbolje zna.

Odgovorio: Harmin Suljić, prof.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE