21 C
Sarajevo
PočetnaBrakProdaja duhana

Prodaja duhana

PITANJE:

Da li je pušenje dozvoljeno? Je li prodaja duhana dozvoljena?

ODGOVOR:

Konzumiranje duhana je zabranjeno zbog toga što duhan spada u ružne stvari i prouzrokuje mnogostruku štetu.

Allah, dželle šanuhu, je dozvolio ljudima lijepe stvari od hrane i pića, a zabranio ružne. Kaže Allah, dželle šanuhu:  ”Pitaju te šta im je dozvoljeno. Reci: ‘Dozvoljene su vam lijepe stvari.’“ (El – Ma’ide, 4.)

Uzvišeni Allah je opisao Svog poslanika Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kao onoga koji će ljudima naređivati dobro, odvraćati ih od zla, dozvoliti im lijepe stvari, a zabraniti ružne. (El – E’Araf, 157.) Nijedna vrsta duhana nije dobra, tako da se ne smatra nečim lijepim, već spada u ružne stvari. Što se tiče prodaje duhana – zabranjena je, kao što je zabranjena prodaja alkohola. Ko god konzumira duhan i bavi se njegovom prodajom obavezan je što prije pokajati se za ono što je prošlo i donijeti čvrstu odluku da to više neće raditi. Ako njegovo pokajanje bude iskreno, Allah, dželle šanuhu, će mu oprostiti kao što kaže: ”I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da bi ste uspjeli.” (En – Nur, 31.)

”Ja praštam onome ko se pokaje, uzvjeruje i počne raditi dobra djela, a zatim ustraje u tome.” (Taha, 82.  Šejh Ibn Baz, “Kitabud – de’weti”, 236.)

ŠEJH IBN BAZ

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE