14 C
Sarajevo
PočetnaOdgoj djeceSlučaj kad djeca pokažu svoja stidna mjesta jedno drugom

Slučaj kad djeca pokažu svoja stidna mjesta jedno drugom

PITANJE:

Ja sam roditelj koji pati i koji je doživio nešto jako strašno. Naime, zatekao sam svoje dvoje djece (sin ima sedam, a kći pet godina) kako jedno drugom pokazuju svoja stidna mjesta! Od prevelikog negativnog iznenađenja jako sam ih izudarao, ali ne znam da li sam ispravno postupio. Oni me sada poprijeko gledaju i ništa ne govore, i ako progovore – govore samo s majkom. Ja i žena smo u velikoj nedoumici i razočarenju. Koji su najbolji putevi za rješenje ovog problema? Ja sam u potrebi da mi pomogneš i posavjetuješ me.

ODGOVOR:

Zahvala pripada Allahu. Najpreče je da roditelj prema greškama svoje djece postupa s mudrošću i odmjereno. On mora paziti da njegovo nastojanje liječenja greške ne odvede u još veću grešku. Djeca u ovim godinama vjerovatno ne shvataju takve postupke. Ono što ih najčešće vodi takvom ponašanju jesu neki prizori s televizije. Dužnost je znati izvor ovog ponašanja, tj. gdje su ga naučili i stekli. Potrebno ih je zaštiti i udaljiti od takvih postupaka. Ovakvi osjećaji kod djece poslije određenog vremena obično splasnu, posebno ako se prema njima lijepo ophodi i sarađuje na blag i prijazan način.

Šejh Muhammed Ed-Duvejjiš

Ne zaboravi primijeniti hadis Poslanika, s.a.v.s. koji kaže: “Rastavite ih u postelji.” (Ebu Davud, 1/97; El-Albani kaže da je sahih.)

Pokušaj im pojasniti posljedice ovog čina i da je to ono što šejtan želi. Uzvišeni kaže: “Skidajući sa njih odjeću da im pokaže stidna mjesta.”  

Od Behza ibn Hakima se prenosi da je rekao njegov djed: “Rekoh: ‘O Allahov Poslaniče, šta ćemo od svojih stidnih mjesta čuvati?’ On mi odgovori: ‘Čuvaj svoje stidno mjesto, osim od tvoje žene ili od onih žena koje posjeduješ (ropkinje).’ Upitah ga: ‘A šta kada je čovjek s čovjekom?’ ‘Ako možeš sakriti stidno mjesto da ga niko ne vidi, učini to!’ ‘A kad je čovjek sam’ – upitah ga, a on mi odgovori: ‘Pa najpreče je stidjeti se Allaha!'” (Ebu Davud, 3391.)

Ovo okrutno djelo čine nevaljali i razvratnici koji izazivaju srdžbu svoga Gospodara. Neka Allah popravi tvoje potomstvo, neka je salavat i selam na Muhammeda.

Šejh Muhammed Salih El-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE