22.7 C
Sarajevo
PočetnaČistoćaOdgađanje kupanja od džunupluka zbog zdravstvenih razloga?

Odgađanje kupanja od džunupluka zbog zdravstvenih razloga?

Pitanje:

Selam alejkum! Mene interesuje može li se poslije spolnog odnosa sa mužem odgoditi kupanje zbog zdravstvenih razloga (ne smijem spavati mokre kose) i da li u tom periodu odgode smijem pogledati i nahraniti svoju djecu! Meni je mama rekla da se u takvom stanju ne smije ništa raditi niti djeca uzimati dok se ne okupa, pa se kupam ali imam velike zdravstvene probleme sa sinusima pa me zanima imaju li u tom pogledu ikakve olakšice od Allaha? Allah vas nagradio i hvala vam u svakom slučaju!

Odgovor:

Uvažena i cijenjena sestro, ne postoji šerijatska prepreka da se odgodi kupanje od džunupluka, bez obzira da li to bilo s razlogom ili bez razloga.

U hadisu koji su zabilježili Buharija i Muslim stoji da je Ebu Hurejre, r.a., jednoga dana sreo Allahovog Poslanika na ulicama Medine, a bio je džunup. Kada su sjeli, Ebu Hurejre, r.a., kradom se izvukao i otišao da se okupa. Kada se vratio, Allahov Poslanik ga je pitao gdje je bio, pa mu je kazao: ”Bio sam džunup, pa sam prezirao da u takvom stanju sjedim s tobom.” Na to mu je Allahov Poslanik rekao: “Subhanallahi (slavljen neka je Allah), zaista je vjernik uvijek čist.” U jednoj od predaja ovog hadisa zabilježeno je da je Allahov Poslanik prilikom susreta sa Ebu Hurejrom, r.a., uzeo Ebu Hurejru za ruku, pa su zajedno hodali dok nisu sjeli.

Imam Buharija u svome Sahihu naslovio je jedno poglavlje riječima: “Džunub osobi je dopušteno da izađe iz kuće i da ode do pijace ili na neko drugo mjesto”.
Ovaj hadis jasno ukazuje da su ashabi izlazili na ulice u stanju džunupluka i čak štaviše, vidimo u njemu odobrenje Allahovog Poslanika za to, kao i negodovanje da se čovjek džunup smatra nečistim i neprimjernim za sijelo.

Sve ovo, uvažena sestro, odnosi se na odgađanje kupanja danju, dok ako je u pitanju odgađanja kupanja noću, kada čovjek želi da spava u džunup stanju, tada mu je pohvalno da prije spavanja uzme abdest.
U hadisu koji su zabilježili Buharija i Muslim stoji da je Omer, r.a., upitao Poslanika: ”Može li neko od nas da legne spavati u stanju džunupluka?”, pa je Allahov Poslanik rekao: “Može, kada neko od vas bude džunub i želi da legne spavati, neka abdesti.”

Ovaj abdest nije obavezan, ali svakako je pohvalan, zbog citiranog hadisa.

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE