21 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaZabrana nošenja hidžaba u mojoj državi?

Zabrana nošenja hidžaba u mojoj državi?

Pitanje:

Donijeta je zakonska odluka od vlasti, u mojoj muslimanskoj zemlji, o obaveznom uklanjanju hidžaba, a prije svega mahrame sa glave. Da li mi je dozvoljeno da to učinim, imajući u vidu da će žena koja to ne učini snositi posljedice i kazne, kao npr. otkaz na poslu, istjerivanje iz škole, ili čak i zatvor?

Odgovor:

Ovaj musibet koji je pogodio tvoju zemlju ustvari je iskušenje kojim Allah iskušava Svoje robove. Kaže Uzvišeni: “Elif-lam-mim. Misle li ljudi da će biti ostavljeni na miru ako kažu: ‘Mi vjerujemo!’ – i da u iskušenje neće biti dovedeni?” (Al-Ankebut, 1.-2.)

Ono što ja smatram jeste da je obaveza svake muslimanke u takvoj zemlji da odbije poslušnost vlastima u ovom ružnom i zabranjenom djelu, jer poslušnost u zabranjenim stvarima se odbacuje. Kaže Uzvišeni: “O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima (vlastima, predvodnicima) vašim…” (En-Nisa, 59.)

Ako razmisliš o ovom ajetu, uvidjet ćeš da Allah, dželle šanuhu, kaže: “Pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim.” I ne ponavlja se imperativ “pokoravajte se” treći put u kontekstu “predstavnicima vašim”. To ukazuje da pokornost i poslušnost vlastima prati poslušnost Allahu i Njegovom Poslaniku. A u slučaju da se radi o stvarima u kojima se krši pokornost Allahu i Njegovom

Poslaniku, tada nema poslušnosti vlastima i nema pokornosti u onome što zapovijedaju.

“Nema pokornosti stvorenju u nepokornosti Stvoritelju.” Ženama kojima se nameće zabrana nošenja hidžaba, što ih pogađa i izaziva boli i neprijatnosti, obavezno je strpljenje i traženje pomoći od Allaha u istrajnosti. A Allaha molimo da uputi vlasti u njihovoj zemlji i da im ukaže na istinu.

Ne mislim da se ove obaveze o kažnjavanju sprovode osim u slučaju da žena izađe van svoje kuće, a dok je u kući nema te prisile.

Žene koje žive u takvoj zemlji treba da se, što je više moguće, zadržavaju u svojim kućama, dok im Allah ne podari izlaz iz ovog iskušenja.

A što se tiče odlaska u škole u kojima bi se činio ovaj grijeh (tj. uklanjanje hidžaba i skidanje mahrame), to nije dozvoljeno. Djevojkama je dovoljna nastava i učenje onoga što im je potrebno u njihovoj vjeri i dunjaluku, što je ostvarivo i u njihovim kućama.

Sažetak svega rečenog: Nije dozvoljena poslušnost vlastima u zabranjenim stvarima – NIKADA!

(Fetve šejha Muhammeda es-Saliha el-Usejmina, 2/870.)

Odabrao i preveo: Irfan Kasumović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE