21 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaŠerijatski tretman aplauza

Šerijatski tretman aplauza

Pitanje:

Čuo sam da pljeskanje rukama i aplauz nisu dozvoljeni u islamu, kao naprimjer da se u znak odobravanja plješće djeci nakon izvršavanja određenog dozvoljenog posla. Da li nam možete pojasniti ovo pitanje, ako je ovo tačno i da li postoji bilo kakav hadis zabilježen od Allahovog poslanika, s.a.v.s. koji se odnosi na ovu tematiku?

Odgovor:

Hvala Allahu, dž.š. Pljeskanje rukama na svečanostima i raznim prigodama se smatra džahilijetskim naslijeđem. U najmanju ruku za njega se može reći da je pokuđeno- mekruh. Iz dokaza koji govori o tome očitije je da je ono zabranjeno, pošto nam je, kao muslimanima, zabranjeno da oponašamo nevjernike. Opisujući nevjernike koji su bili stanovnici Mekke, Uzvišeni Allah, dž.š., kaže: “Molitva njihova pored Hrama svodi se samo na zvižduk i pljeskanje rukama.” (El-Enfal, 35.)

Sunnet je jednom vjerniku kada vidi ili čuje nešto što ga zadivljuje ili što negirajući odbacuje da kaže: “Subhanallah” ili da kaže: “Allahu ekber”, kao što je to vjerodostojnim putem došlo u mnogim hadisima od Allahovog Poslanika, s.a.v.s.

Pljeskanje rukama se propisuje jedino ženama u iznimnim situacijama, kao što je to slučaj sa namazom kada ih nešto zadesi i snađe ili ako imam pogriješi ili nešto zaboravi u namazu. Njima se propisuje da ga mogu upozoriti i obavijestiti putem pljeskanja rukama. Što se tiče muškaraca, oni će imama upozoriti riječima “Subhanallah”, kao što je vjerodostojnim putem stigao sunnet Allahovog Poslanika, s.a.v.s. po ovom pitanju. Iz ovog se vidi da se muškarci pljeskanjem rukama poistovjećuju sa nevjernicima i ženama. A u oba slučaja je poistovjećivanje sa njima zabranjeno za muškarce. Allah, dž.š., upućuje na Pravi put koga On hoće.

Stalnoj komisiji za fetve je postavljeno pitanje vezano za pljeskanje rukama muškaraca prilikom igre sa djecom, kao i pitanje pljeskanje rukama djece kao izraz bodrenja svog druga (naprimjer u sportskom natjecanju), pa je odgovorila:

Ovo pljeskanje se ne bi trebalo praktikovati. Najmanja njegova ocjena jeste da je ono veoma pokuđeno (mekruh) zbog njegovog ubrajanja u osobine predislamskih Arapa. Ono je još svojstveno i ženama u slučaju da one upozoravaju imama na propust u namazu. Allah, dž.š., upućuje na pravi put. Fetava islamijje, 4/332-333.

Bodrenje djece može biti putem tekbira, ako učine nešto što zadivljuje onoga ko ih posmatra ili sluša. Isti efekat se može postići i odgovarajućim povikom, dizanjem ruke ili dovikivanjem riječi pohvale kao što su riječi: dobro, odlično i slično tome. Allah, dž.š., upućuje na Pravi put.

Šejh Ibn Baz

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE