20 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaDa li moja mama može da izlazi iz kuće nakon babine smrti?

Da li moja mama može da izlazi iz kuće nakon babine smrti?

Pitanje:

Moj babo je preselio na ahiret prije 7 dana, da mu se Allah, dž.š., smiluje. Da li moja mama može da izlazi iz kuće, tj. da li može da ode do bašte koja se nalazi preko puta naše kuće, pošto su joj neke žene rekle da ne smije izlaziti iz svoje avlije 40 dana? Da vas Allah, dž.š., nagradi!

Odgovor:

Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu!
Islamski učenjaci kada govore o pitanju ženinog izlaska iz kuće nakon preseljenja muža, kažu da je osnova u svemu tome da žena provede priček u kući u kojoj je živjela sa mužem, sve dok joj ne istekne period pričeka. Na to ukazuju riječi Allahovog Poslanika, koji se obratio ženi koja je bila u pričeku: “Proboravi u kući u kojoj si dobila vijest o smrti svoga muža.” (Hadis su zabilježili sakupljači Sunnena, od Ebu Seida, r.a., a vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani)
Iz spomenute osnove izuzima se izlazak iz kuće ako za tim postoji validna šerijatska potreba – kao što je spomenuto u pitanju, pod uvjetom da to bude danju i da se navečer vrati kući i prenoći u kući gdje je živjela sa mužem.

Da je dozvoljeno da izaðe ako postoji za tim potreba, ukazuje hadis Džabira, r.a.: ‘’Moja tetka se rastala sa mužem, pa je željela da izaðe iz kuće kako bi potkresala palme, pa je bila ukorena zbog toga, te je otišla Allahovom Poslaniku i pitala ga, a on joj je kazao: ‘Da, slobodno izaði i potkreši palme, možda ćeš od toga sadaku udijeliti ili kakvo dobro učiniti.’” (Muslim)

A što se tiče dokaza da se treba, ako izaðe iz kuće, vratiti u svoju kući na konak, na to ukazuju riječi Allahovog Poslanika, upućene ženama koje su u pričeku: “Razgovarajte – sjedite kod jedne od vas, a kada nastupi noć i krenete na spavanje, neka se svaka vrati svojoj kući.” (Bejheki od Mudžahida, slabim – daif ga je ocijenio šejh Albani)

Na osnovu onoga što su spomenuli učenjaci vidimo da je vašoj majci dozvoljeno da izaðe u baštu u toku dana.

(Pogledaj: Mufesal fi ahkamil-Mereti, 9. tom, str. 2o2. do 235.)
A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Pezić Elvedin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE