27.7 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiŠerijatski stav o proslavi rođendana

Šerijatski stav o proslavi rođendana

Pitanje:

Kakav je šerijatski stav u pogledu prolaska jedne, dvije ili više godina od rođenja čovjeka, tj. prema proslavi rođendana? Kakav je stav prema gašenju svijeća? Kakav je stav prema prisustvovanju ovim svečanostima i da li će se čovjek odazvati kada na njih bude pozvan?

Odgovor:

Šerijatski dokazi iz Kur’ana i hadisa ukazuju na to da je proslava rođendana novotarija u vjeri koja nema osnove u čistom šerijatu. Nije dozvoljeno odazivati se pozivima na takve svečanosti, jer se to smatra podrškom novotarijama. Uzvišeni Allah kaže: “Zar oni da imaju bogove koji im propisuju da vjeruju u ono što Allah nije naredio?” (Eš-Šura, 21) Na drugom mjestu kaže: “A tebi smo poslije odredili da u vjeri ideš pravcem određenim, zato ga slijedi i ne povodi se za strastima onih koji ne znaju, jer te oni nikako ne mogu od Allahove kazne odbraniti; nevjernici jedni druge štite, a Allah štiti one koji Ga se boje i grijeha klone.” (El-Gašija, 18–19) Allah, dž. š., također kaže: “Slijedite ono što vam se od Gospodara vašeg objavljuje i ne uzimajte, pored Njega, nekog drugog kao zaštitnika! A kako vi malo pouku primate!” (El-A‘raf, 3)

Postoji vjerodostojan hadis u kojem se navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko uradi neko djelo koje nema uporišta u našoj vjeri – to se odbacuje.” (Muslim) U drugom hadisu kaže: “Najbolji govor jeste Allahova Knjiga, a najbolja uputa jeste uputa Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Najgore stvari jesu novotarije i svaka novotarija je zabluda.” Postoje mnogi hadisi u ovom smislu.

Pored toga što su ove svečanosti ružne novotarije koje nemaju osnove u vjeri, one predstavljaju poistovjećivanje sa židovima i kršćanima u njihovom proslavljanju rođendana. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upozorava na njihove običaje i kaže: “Vi ćete u potpunosti slijediti običaje onih prije vas, pa kad bi oni ušli u gušterovu rupu, i vi biste to uradili.” Ashabi su upitali: “Božiji Poslaniče, jesu li to židovi i kršćani?” On odgovori: “A ko drugi!?” (Buhari i Muslim) Riječi: “A ko drugi”, znače: Upravo se na njih misli. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, također kaže: “Ko oponaša neki narod – on je od njih.” (Fetava islamijja, 1/115)

Muhammed Salih Munedždžid, Odgovori o islamskom vjerovanju, str. 110.

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE