25.5 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaPropis slavljenja rođendana

Propis slavljenja rođendana

Pitanje:

Kakav je propis proslavljanja rođendana, odnosno prisustva takvim slavljima, i da li smo obavezni odazvati se pozivu na takve proslave?

Odgovor:

Postoje jasni dokazi iz Allahove knjige i prakse Allahova Poslanika sallallahu alejhi ve sellem da je proslavljanje rođendana novotarija u vjeri koja nema nikakvo utemeljenje u islamskom vjerozakonu. Također se nije dozvoljeno odazvati pozivu na takva slavlja. Uzvišeni Allah u prijevodu značenja kaže:
„Zar oni imaju bogove koji im propisuju da vjeruju ono što Allah nije naredio.“ (Eš-Šura, 21)
I kaže Uzvišeni:

„A tebi smo poslije odredili da u vjeri ideš pravcem određenim, zato ga slijedi i ne povodi se za strastima onih koji ne znaju, jer te oni nikako ne mogu od Allahove kazne odbraniti; nevjernici jedni druge štite, a Allah štiti one koji Ga se boje i grijeha klone.“ (El-Džasije, 18)

U vjerodostojnom hadisu se prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: „Ko uradi neki posao koji ne spada u našu vjeru, to se ne prihvata.“ Bilježi ga Muslim u svom Sahihu. I rekao je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: „Najbolji govor je Allahov govor, najbolja uputa je uputa Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, a najgore stvari su novotarije, a svaka novotarija je zabluda.“ Kao i drugi hadisi sličnog značenja.

Proslave povodom dana rođenja, kao i čestitanje su jako loša novotarija za koju nema osnove u Allahovoj vjeri, a njome se oponašaju Židovi i kršćani, jer su te proslave njima svojstvene. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem nas je upozorio da budemo oprezni kada su Židovi i kršćani u pitanju, te je rekao: „Vi ćete, uistinu, slijediti puteve onih koji su bili prije vas ličeći na njih kao što je slična perka na strijeli drugoj perci, tako da kada bi oni ušli u gušterovu rupu, i vi niste u nju ušli.“ Prisutni su upitali: Allahov Poslaniče, Židovi i kršćani? „A ko drugi.“, odgovorio je. (Buharija i Muslim)
I kaže Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: „Ko oponaša jedan narod, on je od njih.“ A veliki je broj hadisa na ovu temu.

Šejh Ibn-Baz

Preveo: Fahret Kadrić

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE