10 C
Sarajevo
PočetnaŽenska pitanjaKako da postupi žena pred doktorom strancem

Kako da postupi žena pred doktorom strancem

Pitanje:

Da li je žena koja usljed hitnog slučaja ode u bolnicu i bude primorana da pred doktorom, koji je bio sam na dežurstvu, pokaže stidno mjesto, pa to odbije a svjesna je posljedica po zdravlje – grješna pred Allahom, dželle šanuhu, odnosno, da li će biti nagrađena ukoliko se strpi pokazavši pred njim svoje stidno mjesto? Allah vas nagradio!

Odgovor:

Iz postavljenog pitanja razumije se da je potreba za liječničkom intervencijom bila noću ili eventualno za vrijeme nekih praznika ili neradnih dana. Muslimanka je dužna tražiti doktoricu muslimanku; ako ne nađe doktoricu muslimanku, poći će kod nemuslimanke. Ukoliko ne nađe ni nemuslimanku, poći će kod doktora muslimana; ako ne nađe muslimana, liječit će se kod doktora nevjernika.

Svaka je žena dužna slijediti spomenuti redoslijed, i nije joj dopušteno poći kod sljedeće kategorije ako prethodna može pružiti odgovarajuću liječničku uslugu. Vjerujem da je u spomenutom slučaju izbor bio jako tijesan, ili da ga praktično nije ni bilo, jer je samo jedan liječnik dežurao. Otuda je ženi potpuno opravdano da se u ovakvom slučaju otkrije pred doktorom (vjernikom ili, eventualno, nevjernikom), jer nema doktorice. Međutim, mora paziti da otkrije samo ono što je nužno da se otkrije. Bolje joj je da se liječi i nije ispravno da sebi nanosi štetu neliječenjem, jer Uzvišeni kaže: “I ne ubijajte sami sebe, Allah je, uistinu, prema vama milostiv.” (En-Nisa, 29.) A Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reako je: “Zabranjeno je nanositi štetu sebi i drugom zlo činiti!” (Ibn Madže, a hadis je dobar.)

U drugom hadisu stoji da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, naredio: “O Allahovi robovi, liječite se, jer Allah nije dao nijednu bolest a da za nju nije odredio lijek, osim smrti.” (Ibn Madže, Ahmed, a hadis je vjerodostojan.) Poznato fikhsko pravilo glasi: U nuždi je dopušteno ono što je inače zabranjeno. Ovi, ali i brojni drugi dokazi ukazuju na obavezu liječenja, a Allah najbolje zna. Molim Svevišnjeg Allaha da nas sačuva svakog zla, amin!

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE