13.8 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaNepravedno optužen da je nevaljalac

Nepravedno optužen da je nevaljalac

Pitanje:

Prije nekoliko godina izliječio sam se od sihra, hvala Allahu. Ljudi su saznali za te moje probleme sa sihrom i počeli o meni koješta pričati. Govorilo se da sam osoba neuravnotežena ponašanja, nestabilan, pa čak da sam kriminalac. U to vrijeme imao sam djevojku s kojom sad želim stupiti u brak, ali njezini roditelji, zbog ljage koja je bačena na mene, ono onda, brane svojoj kćerki da se uda za mene. Šta mi savjetujete?

Odgovor:

Neka je hvala Plemenitom Allahu, Koji Vas je izliječio od sihra! Ako je čovjek zahvalan dragom Allahu, On mu poveća Svoje blagodati. Uvaženi brate, trebate znati da je problem koji ste imali samo kušnja koju vam je Sveznajući Allah, iz Svoje goleme mudrosti, dao, i koju ste, Allahu hvala, uspješno prebrodili. No, ponekad iskušenje ima, uslovno rečeno, popratne pojave. U vašem je slučaju popratna pojava bila neosnovana optužba. Neka se čovjek utješi da nije ni prvi ni posljednji o kome narod priča. O poslanicima se svašto govorilo, učenjaci su potvarani, na dobre se ljude svašta iznosilo.

Na temelju Vašeg pitanja može se zaključiti da ste musliman praktičar, čijim moralom trebaju biti zadovoljni roditelji djevojke s kojom želite stupiti u brak, pa se stoga Vaš slučaj može sagledati u svjetlu hadisa: “Kad se pojavi prosac čijim ste stepenom privrženosti vjeri i moralom zadovoljni, podajte mu svoju štićenicu za ženu! Ne postupite li tako, na Zemlji će zavladati smutnja i nered” (Et-Tirmizi).

Zamolite Svevišnjeg Allaha za najbolje rješenje u pogledu te djevojke, pouzdajte se u Njega i pokušajte posredstvom nekoga urediti stvar s njenim roditeljima. Ako bude suđeno da u tome ne uspijete, onda Vam je možda neuputno stupiti u brak s njome. A Allah najbolje zna, On je pokrovitelj uspjeha.

Odgovorio: Abdurrahman Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE