13 C
Sarajevo
PočetnaMeđuljudski odnosiNastavnice, ovaj tvoj postupak je haram

Nastavnice, ovaj tvoj postupak je haram

PITANJE:

– Jedna učenica je oduševljena svojom nastavnicom, a i nastavnica joj uzvraća istim ushićenjem i divljenjem. Dešava se ponekad da nastavnica, na ispitu, čita pitanja učenicama, a zatim diktira odgovore na ta pitanja učenici koja joj se toliko dapada kako bi na taj način njen uspjeh bio veći.  Ovdje se, znači,  radi o očitom varanju i prevari… Koji je šerijatski tretman ovakvog postupka?

– Da li oglašavanje ili kukurikanje pijetla znači da je on vidio meleka?

ODGOVOR:

Hvala Allahu, dž.š. Ovoj nastavnici nije dozvoljeno da čini ovakav vid varanja, a zabranjeno joj je, također, da izdvaja neku učenica od ostalih, javno ispoljavajući svoje simpatije i naklonost prema njoj. Ukoliko bi je i zadivila i bila ushićena njenom ljepotom, aktivnošću, spoznajnim sposobnostima, intelegencijom ili ličnošću, ona će joj pohvaliti tu osobinu. Međutim, omogućiti joj da vara i slične stvari ne dolaze u obzir.

Što se tiče drugog dijela pitanja, odgovor na njega je potvrdan. U hadisu Allahovog Poslanika, s.a.v.s. se kaže: “Kada čujete glas pijetla, molite Allaha, dž.š., da vam podari iz Svog obilja. Zaista je on u tom trenutku vidio meleka. Također, kada čujete njakanje, odnosno glas magarca, tražite utočište kod Allaha, dž.š., od prokletog šejtana. Zaista je on u tom trenutku ugledao šejtana.” (Fetava šejh Abdullah ibn Abdu-r-Rahman El-Džibrin u časopisu Ed-Da've, br. 1795, str. 45.)

Muhammed Salih el-Munedždžid

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE