25.5 C
Sarajevo
PočetnaRazna pitanjaUklanjanje tragova tetovaže

Uklanjanje tragova tetovaže

Pitanje:

Da li je dopušteno poduzimanje zahvata u profesionalnim ordinacijama, odnosno kod hirurga, tetoviranjem crnih mrlja na mjesto na kojem je utetovirana slika, šara i sl.?

Odgovor:

Prije odgovora, molim Svemogućeg Allaha da svakome ko ima bilo kakvu tetovažu na tijelu olakša njeno otklanjanje, da se riješi zla na koje Allahov neprijatelj Iblis navraća ljude.

U hadisu koji su zabilježili Buharija i Muslim stoji da je Svevišnji Allah prokleo one koji tetoviraju i one kojima se tetovira po tijelu. Spomenuta prijetnja odnosi se, naravno, na one koji se ne pokaju od toga grijeha. Ako ne može specijalnim operacijama ukloniti utetovirane slike ili šare, čovjek po tom mjestu neće tetovirati crnu mrlju, jer se taj naknadni postupak tretira tetovažom. Takav se čovjek treba strpjeti i moliti Allaha, dželle šanuhu, za rješenje i izlaz. Makar i umro s takvim slikama na tijelu, a prethodno se iskreno pokaje i umre kao dobar musliman, to čovjeku, ako Bog da, neće smetati. Naime, Svemogući Allah sakrit će velike grijehe, čak i nevjerstvo, ali pokajnicima, pa kako se onda može pomisliti da neće sakriti manje od toga! Umjesno je napomenuti i ovo: ako je specijalna operacija za uklanjanje tetovaže skupa, ne treba joj pribjeći, jer Allah, dželle šanuhu, ne zadužuje čovjeka preko njegovih mogućnosti.

Svrsishodno je uloženi imetak u to podijeliti u svrhu borbe na Allahovom putu ili za pomoć ugroženim i siromašnim muslimanima; Milostivi će, nadati se, preći preko hrđavih djela.

Odgovorio: Dr. Safet Kuduzović

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE