13.8 C
Sarajevo
PočetnaNamazNamaz u odjeći na koju je povratilo dijete?

Namaz u odjeći na koju je povratilo dijete?

Pitanje:

Esselamu alejkkum. Da li žena može obavljati namaz u odjeći na koju je dijete dojenče bljucnulo? I da li je ženi dozvoljeno prekinut namaz ukoliko dijete plače? Allah Vas nagradio svakim dobrom. Amin.

Odgovor:

Što se tiče prvog dijela vašeg pitanja; da li je tečnost koju bljucne dijete čista ili ne, kažemo: Tačno je da tečnost koju povrati velika osoba, a tako i dijete nije nečista.

U šerijatskim argumentima ne nalazimo validan dokaz koji jasno i nedvosmisleno ukazuje da je to nečisto. U osnovi svaka stvar je čista sve dok se validnim dokazom ne potvrdi nečistoća. To što je tečnost povračanja odbojna za ljudsku dušu i što ima neugodan miris nije dovoljan razlog da bi se za nju kazalo da je nečista.

Spomenuta stvar (povraćanje i bljuckanje) je nešto što se veoma često dešava, tako da je to bilo nečisto i da je to Allahov Poslanik pojasnio to bi bilo preneseno i zabilježeno u vjerodostojnim predajama.

Da, postoje određeni hadis koji ukazuju da je tečnost povraćanja nečista, ali je vjerodostojnost spomenutih hadisa upitna. Do te mjere da su neki učenjaci spomenuli konsenzus hadiskih eksparata u pogledu ocjene spomenutih hadisa slabim i neprihvatljivim.

Spomenuti hadis glasi: „O Ammare, znaj da je odjeću obavezno oprati od petero: izmeta, mokraća, povraćanja, krv i sperme.“
Imam Bejheki je kazao za spomenuti hadis da nema nikakvog utemeljenja.
Poznati hadiski ekspert, hafiz Ibn Hadžer spomenuti hadis ocijenio je slabim.
Šejh Albani je kazao za njega da je žestoko slab-daifdžiden.

Treba naglasiti, da je većina islamskih učenjaka tečnost povraćanja smatrala nečistom. Ovo spominjemo iz razloga da se insan ne iznenadi kada čuje informaciju o tome ili kada vidi da neko praktikuje to mišljenje.

Spomenuta stvar, odabir mišljenja da tečnost povraćanja nije nečista, nikako ne znači da to ne treba uklonuti sa odjeća, ali govorimo o propisu i o onome što proizilazi iz toga. Jer ako kažemo da je to nečisto onda ga je obaveza uklonuti, i ako bi kao takvo bilo na odjeći onaj ko bi klanjao u takvoj odjeći svjesno njegov namaz bi bio neispravan, za razliku od stava da to nije nečisto, a što ne isključuje njegovo uklanjanje sa odjeće.

Što se tiče prekidanja namaza zbog plača djeteta;
Prvo, ako se desi da dijete počne da plače u toku namaza, a nalazi se u neposrednoj blizini majke, nema smetnje da ga majka ili otac uzmu u naručje kako bi ga smirili i da tako nastavi klanjati.

Allahov Poslanik je predvodio ljude u obaveznom (farz) namazu a tokom cijelog namaza nosi je u naručju svoju unuku Umamu, r.a., pa kada bi otišao na sedždu i ruku spustio bih je na zemlju a kada bi se vraćao na kujam uzimao bi je ponovno i držao u naručju. (Buharija i Muslim)

Ako je dijete koje plače dalje od majke, i ako se radi o dobrovoljnom namazu, stvar je mnogo lakša. I nema smetnje ako bi majka prekinula namaz s ciljem da ušuti dijete.

Ako se radi o obaveznom namazu, tada je stvar ozbiljnija, ali opet to ne isključuje opciju prekidanja namaza. Ako će plakane djeteta smetati džematu, ili ako se roditelj boji da bi nešto moglo da našteti djetetu onda nema smatnje da se prekine i farz namaz i da se ušuti dijete. Iako treba napomenuti da je strogo zabranjeno prekidati namaza bez validnog razloga. Tako da ako bi žena klanjala kod kuće, i čula plakanje djeteta, sigurna da mu ništa nije naštetilo, tada neće prekidati namaz, već će ga upotpuniti bez odugovlačenja sa namazom.
Napomena:

Roditelji bi prije namaza trebali da se maksimalno potrude da poduzmu sve neophodne korake kako dijete u toku namaza ne bi plakalo, ali ako se uz sve poduzete mjere desi da dijete plače, i da time ometa džemat, ili se roditelj boji da je se djetetu desilo nešto, tada nema smetnje da prekine namaza i da ga smiri.

Allah najbolje zna.

Odgovorio: Pezić Elvedin

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE