23.8 C
Sarajevo
PočetnaZekat i sadakaDavanje zekata na nakit

Davanje zekata na nakit

Pitanje:

Moja majka posjeduje više od trideset, a moja sestra i ja više od devedeset miskala zlata, pa hoće li majka davati zekat samo na svoj nakit ili na sav nakit koji posjedujemo? I hoće li davati zekat na nakit koji koristi kao ukras i čuva ga? Moja sestra i ja nismo udate, a zlato smo dobile od oca.

Odgovor:

Hvala i zahvala pripadaju Allahu, dželle šanuhu! Na vaše pitanje možemo odgovoriti s nekoliko aspekata.

Prvo, nisab za zlato iznosi osamdeset i pet grama. Ako pod izrazom miskal podrazumijevate gram, onda niko od vas nije dužan davati zekat na nakit, a ako pak podrazumijevate zlatnik koji se nekad koristio, a čija težina iznosi četiri i po grama, morate davati zekat jer je vaš nakit dostigao visinu nisaba.

Drugo, morate davati zekat na zlato koje je vama i vašoj sestri dao otac ako ono dostiže visinu nisaba, to jest ako svaka polovina, pošto prepolovite taj nakit, dostiže visinu nisaba; u protivnom niste dužne davati zekat na njega. Ukoliko pak taj nakit nije vaše vlasništvo, to jest ako ste ga dobile na korištenje, on je vlasništvo vašeg oca, te on na njega mora davati zekat.

Treće, ako ste, rukovodeći se onim što smo vam prethodno rekli, dužne davati zekat na nakit koji posjedujete, onda možete ovlastiti, oca, majku ili pak treću stranu da to umjesto vas učini. Odogovor na vaše pitanje završit ćemo riječima šejha Ibn Baza: “Zekat na nakit daje vlasnica nakita, a nema smetnje u tome da ga, uz njenu dozvolu, izdvoji njen muž ili pak neko drugi” (Medžmuu fetava ve resail, 14/119). A Allah, dželle šanuhu, najbolje zna.

islamqa

POVEZANI ČLANCI
- Advertisment -spot_img

NAJPOPULARNIJE